fbpx Електричеството светна и на улица „Mercedes EQ“ (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Електричеството светна и на улица „Mercedes EQ“ (тест драйв)

Тази пролет ми е много електрическа. Новите електромобили пристигнаха в България един след друг и се надпреварват да изминат повече километри (защото за момента това е играта). Чак ми е вече екзотика да подкарам някой мощен конвенционален автомобил.

Mercedes още преди две години показаха електрическия си модел, но чак сега го виждаме в реалност. Какви са причините, може да гадаем… Аз обаче бях сред малкото поканени журналисти, които имаха в възможност в реални условия, макар и за кратко, да се срещна отблизо с първите два 100% електрически автомобила – EQC и EQA.

За разлика от повечето изцяло новосъздадени електромодели на нови платформи, Mercedes използва доказали се вече модели – GLC и GLA, като променя най-основното – замяната на двигателя с вътрешно горене с електрическа батерия и всичките съпътстващи системи. Естествено нещата в никакъв случай не са толкова прости, защото всяка една технология изисква много предварителни тестове.

EQC комбинира всички отличителни белези на Mercedes-Benz по отношение на качество, безопасност и комфорт. Само 5 секунди са необходими на този голям и тежък 2,5 това електромобил, за да ускори от 0 до 100 километра в час. Звучи впечатляващо! Динамичните му характеристики сe дължат на двата електродвигателя на предния и задния мост с комбинирана мощност от 408 к.с., а батерията е със заряд от 80 kWh. Възможният електрически пробег е до 420 км по WLTP.

В мощта на автомобила се убеждаваме докато се катерим по завоите от София през Железница и Ярема до Белчин. На няколко пъти си „играем“ да натиснем рязко педала до дъно и тогава разбираш какво значат 408 електрически коня – много значат, трябва обаче да си готов да ги овладееш. Това, което се усеща също е, че EQC не е състезателен автомобил, ако и да има потенциал – просто голямата тежест и височина създават клатещи усещания в завоите. Но пък и концепцията му изобщо не е такава – по-важното е, че наличната мощ дава абсолютна сигурност при изпреварване в късо разстояние, например.

Зареждането на EQC в домашни условия от 10 до 100% отнема 7:30 часа. При бързозарядните станции са необходими около 40 минути, за да бъде запълнена батерията.

Иначе интериорът предлага целият познат лукс и комфорт на Mercedes комбинирана с нова електроестетика. Характерните вентилационни дюзи са с нов EQ дизайн - заобиколени са от метални галванизирани повърхности. Като специален акцент яка от ламели в метална оптика преминава от арматурното табло до вратите и така създава Wrap-around ефект.

Седалките са в копринено бежово в комбинация с черна синтетична кожа ARTICO. А луксът се допълва от елегантни акценти в розово злато. Като прибавим и просторът в купето EQC е прекрасен автомобил за едно семейно пътуване.

На връщане от Белчин до София сме зад волана на по-малкия брат – EQA. Пазарно моделът стартира като EQA 250 с мощност от 190 конски сили. Комбинираният разход на електроенергия е 15,7 kWh на 100 километра, а пробегът достига до 426 километра (по WLTP). Литиево-йонната батерия има енергиен заряд от 66,5 kWh. Избираме маршрутът от Белчин през Дупница и след това по магистралата до София. Ще започна отзад напред, че това, което най-много ме впечатли, е, че EQA е най-реално отчитащият изминат пробег и най-вече оставащи километри автомобил. Вече съм карала почти всички електромобили на българския пазар и това изнервяне колко реални километри още имам, винаги е най-сериозния проблем.

При EQA тръгнахме с изписан пробег от 280 км. Изминахме 90 км и на борд компютъра се изписваха, че остават 196 км. Сметката е абсолютно вярна! Средният разход е 17,2 kWh при средна скорост 68 км/ч. Тук обаче е важно да кажа, че в цялата отсечка на магистралата, около 50 км сме карали 140-145 км/ч. По принцип не си я позволявам с електромобил заради голямото гърло, което при такава скорост отваря батерията. Определено в тази категория го класирам като номер едно.

Приблизително 5:45 часа е времето за зареждане на батерията на EQA от 10 до 100% с Mercedes Wallbox домашна станция. Зареждането от 10 до 80% на бързозарядна (100 kW) станция пък отнема само 30 минути.

Цената на EQA за България започва от 105 600 лева (с ДДС), като в нея са включени линия Progressive, широкоекранен медиен кокпит, пакет паркиране с камера за заден ход, светодиодни светлини, амбиентно осветление с 64 цвята и други.

Стартовата цена на EQC e 145 800 лева (с ДДС), като спецификите в оборудването се характеризират с включени AMG линия в интериора и екстериора, безжична система за зареждане на мобилни устройства, камера за заден ход и други.

Есента обаче очакваме големият удар на Mercedes, който се очаква да промени електрическите представи - седанът EQS.