Eлена Маринова: Когато имаш цел, търсиш начин да я постигнеш и успяваш

Мениджърите споделят - Успешните бизнес казуси в България

Eлена Маринова: Когато имаш цел, търсиш начин да я постигнеш и успяваш

Тази седмица в рубриката "Успешните бизнес казуси" представяме историята, която Елена Маринова, президент на технологичната компания Мусала софт и участник от първия сезон на проекта "Мениджърите споделят", разказа и е публикувана в първия Алманах на успешните бизнес казуси в България 2015

------------------ 

Секторът на информационните технологии (ИТ) е бързо променящ се, абсолютно глобален, леснодостъпен, с висока добавена стойност, иновативен и креативен, даващ работа на интелигентни и високо платени хора. Българският ИТ сектор не прави изключение, а като добавка е силно експортно ориентиран (над 50%) и с 0% безработица вече над 10 г. Всъщност, това е проблем номер 1 на ИТ – недостигът на хора – около 4,5 милиона в света, около 1 млн. в Европа и десетки хиляди в България.

Ето защо, българските ИТ специалисти живеят добре, даже много добре. За „мусаленците“ (работещите в „Мусала софт“) например има допълнително здравно осигуряване, ваучери за храна, корпоративни групи с мобилните оператори, фирмени отстъпки с десетки търговци, петъчно бирено парти и плодова закуска в сряда, месечно видео матине с вдъхновяващо видео и банички, вкуснотии за хапване и пийване в зоната за почивка, видео игри пак там, кулинарен и алкохолен конкурс, големи партита почти всеки месец. За семействата и за децата голям тийм билдинг уикенд извън града и … със сигурност пропускам неща и то бродейки само в зоната на удоволствията. Не без причина непрекъснато промотирам кариерата в ИТ като абсолютно безрисков, дългосрочно обезпечен, високо печеливш избор.

Освен множеството вътрешнофирмени, имаме много инициативи обърнати към развитието на софтуерното общество като цяло. От една страна това е нашият начин да изграждаме средата и да даваме. От друга ни позиционира в общността на потенциалните ни служители. Проектите ни са насочени към най-добрите в различните възрастови групи. Сред тях са порталът infoman.musala.com; международното състезание codeit.bg; Muffin School & Muffin Uni, с които запознаваме ученици и студенти в цяла България с възможностите за реализация в софтуерния сектор. Инициативата Building with Coding е насочена към строителни инженери и архитекти, които искат да сменят посоката на своята кариера към софтуерна разработка.

Анализирайки установихме, че въпреки този дълъг списък ни липсва инициатива, която да ни позиционира активно сред професионалистите с опит и вече изградена кариера в ИТ. Това са хора на високи позиции, с добри финансови възможности, много от тях със семейства. Беше ни ясно, че трябва да направим събития, които да са компактни във времето и силно привлекателни за хора, които от една страна могат да си позволят доста, от друга вече са залети от интересни предложения.

Опит 1…

Решихме да направим ИТ клуб. Спряхме се на шест месечна програма с редуващи се забавни, елитни събития като дегустация на вина и визионерски стратегически семинари от водещи анализатори в индустрията. Направихме 3 събития с повече стрес върху елитарно-забавния характер и … се оказа, че бъркаме – събирахме не повече от 20-30 души и то трудно, а цената за реализация беше висока. Спряхме ИТ клуба.

Опит 2…

Решихме да направим отворена за външни посетители вече набралата скорост вътрешна годишна конференция muffin.musala.com. В рамките на един ден през октомври, професионалисти от Мусала Софт представят технологични новости, които ги вълнуват и решения на проблеми, които са срещали в работата си. Бяхме предпазливи в очакванията си, но за наша изненада – сбъркахме. Без особена реклама имахме над 300 посетители и отзивите от конференцията бяха изключително позитивни. Така се сдобихме „неочаквано и ненадейно“ с ИТ клуб в лицето на Мъфин (на събитието през 2014 г. бяха изядени 1200 мъфини). За пореден път се потвърди, че образователните инициативи са високо ценени, а хората в ИТ остават водещи в класацията за най-интелигентните и любопитните.
 

Какво се случва с Muffin сега …
Muffin вече е международна конференция – с първо излизане извън границите на България в края на октомври 2014 в Скопие. И понеже гладът се каза голям, лекциите, които не успяхме да проведем в рамките на деня, както и други интересни теми, които се появяват естествено, формираха серия от месечни Muffin семинари.

В заключение …
Когато имаш цел и търсиш начини да я постигнеш, успяваш. С обмисляне, консултиране, подготовка, експериментиране, разбира се и малко късмет. И силен екип.

----------------------

Елена Маринова е бакалавър по икономика, магистър по стратегическо управление от СУ „Св. Климент Охридски”. Като Президент на компанията Елена е ангажирана с фирмената стратегия, имиджа на компанията, контакти на високо равнище, вътрешно фирмен дух и култура, позициониране на ИТ пазара на труда. В своята обществена дейност е активно ангажирана с дейности, посветени на промотиране и подпомагане развитието на българския бизнес климат, ИТ образование, наука и иновации и развитие на младите таланти. 

Facebook коментари