fbpx Ето го най-успешният бизнес седан в света - новото BMW Серия 5, вече и електрическо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето го най-успешният бизнес седан в света - новото BMW Серия 5, вече и електрическо

По-динамично отвсякога, с множество дигитални иновации и за пръв път и изцяло електрическо – това е новото BMW Серия 5 Седан. Бяхме сред малцината, които имаха възможността да го видят по време Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2023 в изминалия уикенд преди официалното му представяне днес, но поради ембарго нямаше как да споделим снимки. 

Най-успешния бизнес седан в света е по-динамичен отвсякога, с множество дигитални иновации и за пръв път и изцяло електрически. 

Въвеждането на пазара на новото BMW Серия 5 Седан стартира през октомври 2023 г. Моделът ще се предлага по целия свят с напълно електрическо задвижване, а според пазара и с Plug-in хибридни системи, както и с високо ефективни бензинови и дизелови двигатели вкл. 48-волтова технология Mild-Hybrid. Също както и досегашните поколения на модела, и новото BMW Серия 5 Седан ще се произвежда в завода на BMW Group в Динголфинг, където се изработват и електромоторите и високоволтовите батерии за BMW i5.  

В сравнение с предишния модел дължината е увеличена с 97 мм до 5060 мм, широчината с 32 мм до 1900 мм и височината с 36 мм до 1515 мм. Междуосието е удължено с 20 милиметра до 2995 милиметра.  

Разточителното предлагане на място, високият акустичен комфорт, както и висококачествените, прецизно изработени материали и напредничавите дигитални услуги определят атмосферата в интериора. Кокпитът на новото BMW Серия 5 се отличава с намален в сравнение с предшественика брой бутони и превключватели. Това става възможно благодарение на последователната дигитализация. С BMW Curved Display се осигурява нова интерпретация на типичната за марката ориентация към водача. Напълно дигиталната комбинация от индикатори включва 12,3-инчов информационен дисплей и 14,9-инчов контролен дисплей. По нов начин са оформени скосеният в долната част волан, чиито полета за управление осигуряват тактилна обратна връзка, както и селекторът на трансмисията на средната конзола. Друг акцент е опционалният BMW Interaction Bar. Ефектният функционален елемент със задно осветяване и кристална повърхност преминава по цялата широчина на арматурното табло до тапицериите на вратите и включва чувствителни на допир полета за управление.

Новото BMW Серия 5 Седан е първият сериен модел на марката, който е с изцяло веган оборудване на интериора.

То включва повърхностите на седалките, арматурното табло и тапицериите на вратите, както и за пръв път и волана. Повърхностите на седалките в изпълнение Veganza с подобна на кожа повърхност опционално се предлагат и с декоративна перфорация. Друго допълнително оборудване е кожената тапицерия BMW Individual Merino в множество различни Bicolor варианти.

Върховият модел е напълно електрическото BMW i5 M60 xDrive с мощност от 601 к.с. с типичната за M динамика и специфични дизайнерски елементи. Ускорението от 0 до 100 км/ч е за 3,8 секунди, а максималната му скорост е ограничена до 230 км/ч. 

Освен това ще се предлага и BMW i5 eDrive40.

Combined Charging Unit (CCU) на BMW i5 серийно позволява зареждане с променлив ток с мощност до 11 кВт и опционално с до 22 кВт. Зареждането с прав ток е възможно с мощност до 205 кВт. Така нивото на заряд на батерията на BMW i5 може за 30 минути да се увеличи от 10 до 80 %.

В Европа при въвеждането на пазара ще се предлагат четирицилиндровите модели BMW 520i Седан със 208 к.с., както и BMW 520d Седан, и BMW 520d xDrive Limousine с мощност 197 к.с. През пролетта на 2024 година моделната гама ще бъде допълнена с два варианта с Plug-in хибридни задвижвания от най-ново поколение. От 2024 г. за BMW Серия 5 Седан ще се предлага и нов редови шестцилиндров двигател. Също така през 2024 година ще бъде представен и още един вариант на BMW i5 с електрическо задвижване на четирите колела.