fbpx Ето го първото BMW iX | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето го първото BMW iX

етикети

BMW Vision iNEXT се превръща в BMW iX. Една година преди въвеждането на пазара в края на 2021 година гледаме към бъдещото BMW iX, което в момента все още се подготвя за серийно производство.

BMW iX е първият модел, базиран на новата, модулно мащабируема платформа на BMW Group, който по нов начин интерпретира темите дизайн, устойчивост, радост от шофирането, гъвкавост и лукс. С този модел, създаден още от самото начало за електрическа мобилност, BMW дава нова дефиниция на успешната автомобилна концепция Sports Activity Vehicles (SAV). Със своя изцяло новоразработен, прецизен и минималистичен дизайн BMW iX е първият модел на едно насочено към бъдещето поколение автомобили, което дефинира по нов начин изживяването при шофиране, усещането за простор и съотношението между автомобила и неговите пътници. 

Петото поколение на технологията BMW eDrive, която включва два електромотора, мощна управляваща електроника, технология за зареждане и високоволтова батерия, гарантира висока ефективност. Разработеното от BMW Group и произведено устойчиво без използване на критични суровини от т. нар. редкоземни елементи задвижване според последните изчисления ще развива максимална мощност над 370 кВт/ 500 к.с. и ще ускорява BMW iX от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5,0 сек. Ясната цел е постигането на ненадминато нисък в сегмента среден разход на електроенергия от под 21 кВтч/ 100 километра в WLTP тестови цикъл. С бруто енергийния си капацитет от над 100 кВтч високоволтовата батерия от последно поколение ще осигурява пробег от над 600 км.

Най-новата технология за зареждане на BMW iX позволява бързо зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт. По този начин батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % от цялостния си капацитет за по-малко от 40 минути. Освен това за 10 минути може да бъде заредена достатъчно енергия за изминаване на над 120 км. Зареждането на високоволтовата батерия от 0 до 100 % с Wallbox с мощност от 11 кВт отнема под 11 часа.

Интериорен дизайн: фокусиран върху човека

Разточителното предлагане на място, висококачествената комбинация от материали, новоразработените седалки с интегрирани подглавници и изключително големият панорамен стъклен покрив създават луксозна Lounge атмосфера на всичките 5 места за седене в BMW iX.

Задвижващата концепция позволява отпадането на средния тунел и създава допълнително място за краката отпред и отзад, както и място за допълнителни поставки, както и на средна конзола, която е оформена като висококачествена мебел. Всички индикатори и уреди за управление са редуцирани до най-важното. Принципът на Shy Tech в интериора проличава и от невидимо интегрираните високоговорители, филигранните дюзи на вентилацията, повърхностите с подгряване и много хомогенно и почти невидимо интегрираният в арматурното табло проектор на BMW Head-Up дисплея. Хексагоналният волан, превключвателят за избор на предавка и  BMW Curved Display като част от следващото поколение на BMW Operating Systems още от самото начало сигнализират за тази насочена към бъдещето форма.

Структурата на каросерията с алуминиева рамка и иновативен Carbon Cage осигурява екстремно висока здравина на усукване за по-висока пъргавина и максимална защита на пътниците при същевременно оптимизирано тегло. Интелигентната комбинация от материали, при която различните материали разгръщат специфичните си качества на винаги идеалното място, е уникална в сегмента на BMW iX. В комбинация с много добрата аеродинамика тя допринася за подчертано спокойното и ненатрапчиво поведение на пътя, както и за спонтанните и прецизни реакции на всяко движение на педала на газта и волана.