fbpx Ето избите, които спечелиха призове в конкурса "Златна изба на България" 2022 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето избите, които спечелиха призове в конкурса "Златна изба на България" 2022 г.

Винарска изба Вила Мелник спечели „Златната изба на България“ за 2022 г. Голямата награда в конкурса на exporter.bg се връчва „За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи“. Големият кристален приз на сайта беше връчен от Янко Топалов, зам.-министър на икономиката и индустрията. От името на Вила Мелник наградата получи Радка Стойкова. За седма поредна година събитието се провежда под патронажа на икономическото министерство, а основен спонсор е Българската агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Янко Топалов, зам.-министър на икономиката и индустрията връчи приза Златна изба на България за 2022 г. на Вила Мелник

Над 55% от обработваемите площи с лозя в България се използват за производство на червено вино. Това каза замeстник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов при откриването на церемонията за годишните награди „Златна изба“, организирани от еxporter.bg.

Янко Топалов подчерта, че през 2021 г. произведеното грозде е близо 180 хил. тона, което е с 12% повече в сравнение с предходната година. „Тези данни, заедно и с увеличеният брой регистрирани винопроизводители, са показател за икономическата стабилност в този сектор“, каза зам.-министър Топалов.

„Златната изба“ за нови идеи във винения туризъм отиде при Винарска изба Бонония Естейт. Кристалният приз им бе връчен от Янко Топалов – заместник – министър на икономиката и индустрията. Наградата получи Ивайло Йотов, собственик на избата.

Le Passionnel на Винарска изба Синтика спечели „Златна изба“ за предпочитана марка българско вино. Мина Константинова, търговски представител на избата, получи ценния приз от Бойка Василева, изпълнителен директор на Българската агенция за експортно застраховане. Победители в тази категория досега бяха: Ънкор Сира на Катаржина Естейт, Монограм Мавруд по Рубин на Вила Юстина, Инканто на Меди Вали, Енира на Беса Валей,  Виница Мавруд на Винарна Загрей и Сира на Семейна винарна Братанов.

За втори път exporter.bg даде „Златна изба“ за Устойчивост на развитие и „Златна изба“ за Най-бързоразвища се изба. 
Лозаро – винарска кооперация Винарска изба Брестовица спечели ценния приз за Устойчивост на развитие. Това е единствената изба в България собственост на лозари, много добре позиционирана на вътрешния пазар.  Изнася за Китай, Виетнам, Бразилия и редица европейски държави. Красимир Патишанов, управител на избата, получи наградата от Петър Петров, собственик на Гопет Транс, компанията, която най-много пъти е печелила Голямата награда „Експортьор на годината“ на сайта exporter.bg.

Винарска изба Шато Авли грабна Кристален приз за най-бързоразвиваща се изба. Иво Иванов, съсобственик на избата, получи ценния тройфей от големия български музикант Иван Лечев, ценител и познавач на виното, който притежава сертификат за сомелиер.

Кристалния приз Златната изба за завоюване на нови пазари завоюва Винарска изба Вида. Това е избата създала онлайн магазин за продажба на техни и други български вина в чужбина. Освен това собственикът на Вида откри два магазина, в които продава българско вино – във Виена и Лондон. Наградата им бе връчена от Сашо Чакалски, член на Надзорния съвет на Топлофикация София.

Ракия Стралджанска на Вила Ямбол взе Кристален приз за предпочитана марка българска ракия. Президентът на Българската експортна асоциация за малък и среден бизнес (BEXA) Найден Недялков връчи Кристалния приз на Гергана Крикорян, директор производство на Вила Ямбол.

Специалният приз «Златната изба“ за За най-силна подкрепа от ценителите на виното в социалните мрежи за чуждестранна изба спечели Винарна Стоби от Северна Македония. Призът получи Динко Христов, търговски директор на Юротим ООД, ексклузивен представител на избата за България, а наградата му бе ръчена от Димитър Дженев, главен редактор на сайта exporter.bg.

Тази година exporter.bg връчи още четири диплома «Златната изба» на България за 2022 г. за избите, които бяха в подножието на върха при гласуването в социалните мрежи и допълниха Топ 6. Техните носители са: Винарска изба Домейн Беса Валей,  Винарска изба Страцин, Винарска изба Коларсво и Винарска изба Горун.

След връчването на наградите гостите на вечерта се насладиха на чудесните месни продукти от българско месо на Свинекомплекс Голямо Враново Инвест, който подкрепя конкурса на exporter.bg „Златната изба“ от първото негово издание преди 7 години.