fbpx Ето кои са победителите в Наградите за отговорен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ето кои са победителите в Наградите за отговорен бизнес

На официална церемония на 5 април 2022 г. в хотел „Балкан“ Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви победителите в своите Годишни награди за отговорен бизнес 2021. Над 100 инициативи с кауза се състезаваха в седемте категории на най-авторитетния национален конкурс за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие, който се провежда за 19-а година под мотото „Дай добър пример“. 

Целта на БФБЛ като организатор на конкурса е да отличи шампионите в корпоративната социална отговорност и да популяризира приноса на частния сектор към изграждането на справедлива социална среда и устойчиво бъдеще. Наградите, отворени за всички бизнеси в страната независимо от големина, сектор и членство във Форума, предоставят престижна трибуна за компаниите, които последователно и ефективно развиват и подкрепят проекти с положително въздействие върху хората, природата и обществото. Те имат възможност да споделят своите успешни социални кампании, да получат признание за устойчивите си практики и така да утвърдят репутацията си на ангажиран работодател.

Общо 116 кандидатури, подадени от 80 компании, бяха оценени от независимо и обективно жури от уважавани експерти от НПО сектора, институциите, бизнеса, академичните среди и медиите.

Престижните отличия в отделните категории бяха връчени от министър-председателя Кирил Петков, Борислав Сандов, заместник министър-председател по климатични политики и министър на околната среда и водите, Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община, Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, проф. Николай Денков, министър на образованието и науката, Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика, и д-р Роб Диксън, посланик на Великобритания. Гости на събитието бяха висши мениджъри на компаниите членове на БФБЛ, компании, участвали в състезанието, членове на журито, дипломати и медии.

„За да има промяна и по-добър живот в България, бизнесът и държавата трябва да работят в една посока и да имат координирана стратегия“, каза премиерът Кирил Петков, който връчи призовете „Инвеститор в обществото“ – категорията с най-голям брой корпоративни инициативи. „Изборът бизнесът да бъде социално отговорен води до устойчиви решения на редица предизвикателства, пред които сме изправени като общество. Ето защо е необходимо да бъдем солидарни, фокусирани и категорични в позициите си – те ще определят мястото ни в света утре“, каза председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян при откриването.   

За първи път в 19-годишната история на конкурса две компании – HP Inc. и Лидл, бяха класирани от журито на първо място с равен брой точки в най-оспорваната категория „Инвеститор в обществото“. Кока-Кола ХБКБ взеха приза „Инвеститор в знанието“, ЧЕЗ Разпределение е първа в категорията „Инвеститор в околната среда“, Глоубъл Деливъри Центърът на ХПЕ в България взе призовете в две категории – новата „Многообразие на работното място“ и „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд“, Интерланг също получи две отличия – за най-добра социална политика на малко и средно предприятие и специалната награда Engage за ангажираност на служителите с определена социална инициатива, а Централен кооперативен съюз взе златото в „Маркетинг, свързан с кауза“ (пълен списък с отличените компании).

Не само победителите и финалистите, а всички кандидатури бяха представени накратко по време на церемонията. Водеща на събитието бе Радинела Бусерска – водеща на новините по телевизия Bulgaria ON AIR.

Церемонията се проведе с подкрепата на златните партньори БАТ България, Такеда и Филип Морис България, сребърните партньори Асарел Медет и Джапан Табако Интернешънъл България, бронзовите партньори адвокатско дружество „Гугушев и Партньори“, Артекс, Булмаркет Груп, Дънди Прешъс Металс, Линдстрьом и М3 Комюникейшънс Груп, и спомоществователя Lion's Head Investment, който управлява Мегапарк.