fbpx Ето победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ето победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2018 г.

 

Награда за специален принос получи Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 40 000 000 видео урока до момента. Наградата му връчи резидентът на Република България Румен Радев по време на официална церемония на нагадите на БАИТ.

„Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, заяви президентът Румен Радев. Президентът посочи, че Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците.

Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи, че конкурсът показва измеренията на постиженията през изминалата година в българската дигитална индустрия. Удовлетворението идва, когато проектите, които сме развили, се използват или за повишаване конкурентоспособността на предприятията или за облекчаване на живота на гражданите и цялото общество, добави Траянов.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова връчи наградата в категория „Държавна администрация“ на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.
Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, връчи наградата в категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“. Отличието беше присъдено на „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.

Евродепутатът Ева Майдел връчи наградата в категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“. Победител е Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. За впечатляващото постижение компанията получи и допълнителна награда от Ева Майдел – пътуване до Брюксел и посещение на евроинституциите.

Победители в категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“.
За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.
 

Победителите в останалите категории са:
Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който  е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

StartUp Компания - ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.
Успешен български ИКТ продукт - Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.
Значителен корпоративен ИКТ проект - Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.