fbpx Европейски награди за предприемачество | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Европейски награди за предприемачество

Отличени бяха тазгодишните победители в националния етап на конкурса „Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“. Призьор в състезанието е Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства „Радар» с проекта „SPRITE GRAFFITI FEST, а подгластник е фондация StartUP с проекта „StartUP ACADEMY”. Двамата призьори продължават в европейския етап на конкурса през ноември 2012 г. в Кипър.

Проектът „SPRITE GRAFFITI FEST“ подпомага развитието на младите творци в сферата на творческите индустрии. Фестивалът дава възможност за публична изява на редица младежи, които имат значим талант, но поради неформалните изкуства, които практикуват, трудно имат възможност за представяне на сцената. Мнозина от младите художници са започнали свой бизнес като професионалисти след участието си във фестивала и това допринася за неговата стойност от предприемаческа гледна точка.

Проектът „StartUP ACADEMY” цели да задоволи потребностите на младите предприемачи в България и да им покаже нови хоризонти за по-бързо бизнес развитие. Целта е да се развие екосистема за стартиращи фирми в България, чрез която предприемачите могат да намерят съмишленици, потенциални клиенти и партньори, бизнес-услуги при преференциални условия, финансиране от бизнес ангели, помощ от ментори и т.н.

„Европейски награди за насърчаване на предприемачеството“ е конкурс за инициативи в подкрепа на предприемачеството, организиран от Европейската комисия. Целта на състезанието да бъдат открити успешните дейности за насърчаване на предприятията и да бъдат отличени примери за най-добрите предприемачески практики. Критериите за награждаване са оригиналност, влияние върху местната икономика, подобряване на отношенията с регионални партньори и др. Наградите за победителя не са с финансови измерения, а освен престижа, който получават техните носители, те намират нови партньори за сътрудничество от над 30 държави.