Евсиноград отваря врати за безплатно посещение

От 17 до 23 септември резиденция Евксиноград отваря врати за да могат гражданите безплатно са посетят двореца и парка, като обаче е необходима предварителна резервация. Посещенията ще да два пъти дневно от 10:00 и 13:00 ч с максимален капацитет на всяка от групите 30 души.

През тази година се навършват 130 години от началото на изграждането на двореца "Евксиноград", който е построен в края на ХІХ в. като лятна резиденция на монарсите от третото българско царство. Идеята за утвърждаването на Варна като лятна столица на Княжество България става през 1880 г., когато в града е посрещнат княз Александър І Батенберг. Тогава на това място се е намирал манастирът Св. Димитър, известен с прекрасната си гледка към морето и с хубавите си бели вина. Князът харесва мястото и решава да построи на него лятна резиденция.
Първоначално резиденцията била наречена на негово име – Сандрово (от италиански Сандро). Проектирана е от виенският архитект Румпелмайер и е завършена от швейцарския арх.Херман Майер, с участието на арх. Никола Лазаров. От това време са основната сграда, часовниковата кула, оранжерията, пристанището.
Модерният дворец и градините му са дело на княз Фердинанд, завършени през 1890-те години, се възприемат като един от най-изящните примери на архитектурата на България след Освобождението.

Една от най-красивитечасти на комплекса Евксиноград е дворцовия парк. Оформянето на парка от 800 дка, е заслуга на княз Фердинанд I, който привлича френските паркостроители Едуард Андре и Анри Мартине. Първият декоративен материал е доставен от Южна Франция. По оголените и каменисти места е нанесена плодородна почва, която е докарана от поречието на р. Камчия.
Изградени са специални оранжерии за презимуване на палмите и производство на цветя. В тях и в декоративния разсадник днес се отглеждат над 500 вида цветя и над 200 вида фиданки за попълване на пейзажните групи и оформяне на нови. По-късно е завършена и най-елегантната и представителна част на парка – партера пред двореца, решен на две нива, с водна площ и бронзова статуя на Нептун, доставена от Франция.