fbpx Farmhopping – ново бъдеще за малки ферми? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Farmhopping – ново бъдеще за малки ферми?

Росица Митова, създател на платформата farmhopping

Farmhopping – ново бъдеще за малки ферми?

Аз, Михаил и Руслан се запознахме преди 8 години. Срещна ни общата страст към катеренето, пътуванията, ските и планините. Освен красиви изживявания и незабравими приключения, обаче, допирът до чистата природа ни отвори очите и за множеството проблеми и предизвикателства, пред които е изправена нашата природа. По време на едно пътешествие из българските планини Михаил се натъкна на чаровна малка ферма на име Перун в полите на Пирин планина. Собственикът - Тодор, развъжда и отглежда традиционни застрашени домашни породи животни, като е особено отдаден на каракачанските овце. Оцеляването на фермата, обаче, е застрашено заради жестоката конкуренция от конвенционалните стопанства. И Михаил прави това, което му хрумва, за да помогне – предлага на Тодор всеки месец да му дава пари за отглеждането на две от овцете стадото. Искаше да направи много повече. Тогава той се свърза с мен, за да търсим заедно решение на проблемите на ферма Перун. И аз, макар и току-що завършила престижно бизнес училище в Лондон, съвсем неизненадващо за себе си и за близките предпочетох тази кауза пред кариерата на финансист...

Така се роди идеята за farmhopping, от осъзнаването на простичкия факт, че фермите, откъдето идва храната ни, трябва да бъдат по-близо до своите потребители и съмишленици. Трябваше да се измисли друг начин за преодоляване на разстоянието между хората, загрижени за устойчивото развитие и фермите, които го прилагат. Основната идея на farmhopping е да свързва. От една страна потребителите, а от друга фермерите farmhopping прилага технологиите творчески, за да подкрепи foodism-а. Платформата цели да обедини двете групи в една онлайн общност, където те да споделят отговорността за разрешаването на проблемите си. Това алтернативно решение обаче е до голяма степен в противоречие с едно от основните схващания на класическата икономика, според което ние всички сме представители на homo economicus.

Един интересен тип хора – мотивирани от личния си интерес икономически агенти, които винаги действат в своя собствена полза. Изправени пред една голяма шведска маса, ние ще изберем да се натъпчем до безсъзнание и да оставим останалите гости гладни. Това е така дефинираната от американския биолог Гарет Хардин „трагедия на общите блага“, а именно, че свободният достъп на хората до общите ресурси води до свръхексплоатирането и изчерпването им. Доказателствата за това са многобройни. Само през последните 50 години сме потребители повече стоки и услуги от всички предишни поколения взети заедно. От 1980 г. насам, са изразходвани 1/3 от ресурсите на планетата - гори, риби, минерали и метали.

Но какво всъщност представлява споделената консумация?

Нищо ново - добре забравеното старо. Този термин просто назовава един икономически модел, който се основава на споделянето, размяната, бартера, търговията или отдаването под наем. С други думи лансира кооперативният достъп до продукти и услуги вместо частната собственост. Развитието в технологиите особено в областта на социалните мрежи, направи възможно възраждането на едни донякъде забравени и архаични пазарни модели. Примерите в областта на споделената консумация са многобройни.От огромни онлайн пазари като ебау и Craigslist, до бързо развиващи се сектори като социалното кредитиране (Зопа, Кива), домашното настаняване (Airbnb,CouchSurfing ), споделянето на автомобили (Zipcar) и дори офис пространствата (добър пример за това в България е Бетахаус).

Ядрото на споделената консумация се крие в осъзнаването, че не ни е необходимо DVD-то, а филма, който е на него. Освен, че трансформира коренно остарели бизнес модели и представлява една устойчива алтернатива на масовото потребление, в споделената консумация също се крие и решението на много от наболелите проблеми в различни сектори на икономиката. farmhopping е пример за едно такова решение в областта на селското стопанство.

Какво е farmhopping?

Намирането на финансиране за една малка ферма, макар и такава, която се занимава с отглеждането на застрашени видове, се оказа съвсем не лесна. Освен субсидиите, които се полагат на производителите според Европейското законодателство, другите опции за финансиране, които ми хрумна, бяха две. Можех да намеря някоя подходяща фондация, която да подпомогне мисията на ферма Перун с някаква сума или да помогна с кандидатстването за банков заем. За съжаление нито една от тези опции не предлагаше необходимата сигурност и не представляваше добро решение за проблемите на фермата. Въобще подходящи традиционни методи за финансиране в този сектор изглежда липсваха. И все пак милиони хора си купуват храна всекидневно.

Защо да не можем да се обърнем директно към тази група хора? Със сигурност тях ще ги интересува откъде идва храната им и при възможност биха избрали да купуват директно от производителя? Това би решило проблема, пред който са изправени фермите ефективно и в дългосрочен план. Как да намерят фермерите своите потребители и как да се свържат с тях? farmhopping е иновативна комбинация от социална мрежа и виртуален фермерски пазар, където малките и средни производители могат да разполагат със собствено онлайн пространство, чрез което да достигнат до свои съмишленици и поддръжници, които ние наричаме фармхопъри.

farmhopping цели да е много повече от просто ebay за ферми. Идеята на платформата е да въвлече потребителя във фермерското ежедневие и да го ангажира емоционално, като така да го направи съпричастен . Същевременно фермерите получават достъп до интелектуалните и финансови ресурси на по-голяма маса хора, като всеки може да вземе активно участие в решаването на проблемите й като приложат своята експертиза. За наше учудване, проблемите на фермерите в България се оказаха глобални.

И така от идеята да подпомогнем една малка ферма в подножието на Пирин, се роди farmhopping- глобална платформа, която да свързва ферми от цял свят със своите поддръжници. Днес платформата има ферми от България, Индия, Щатите, Англия , Египет и други екзотични локации. С пускането на бета версията, (от средата на месец март), всяка ферма ще може сама да устрой своето онлайн пространство и очакваме да се присъединяват все повече различни и колоритни ферми.