fbpx Филтър ще ограничава онлайн сексуално съдържание с деца | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Филтър ще ограничава онлайн сексуално съдържание с деца

Филтър за блокиране на материали в интернет, съдържащи сексуална злоупотреба с деца въвежда GLOBUL. Инициативата се осъществява в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи.

Филтърът ще бъде активен за всички клиенти на мобилен интернет от телекома. При всеки опит през мрежата на GLOBUL да бъде отворен уебсайт, който съдържа фото- или видеоматериали, показващи сексуална злоупотреба с деца, абонатът ще бъде автоматично пренасочен към STOP-страница, която го информира, че достъпът до сайта е забранен.

„Привърженик съм на идеята за законодателно уреждане на този въпрос, както е в много държави, но дотогава призовавам и другите телекомуникационни оператори да се включат в използването на филтъра. Благодаря на компанията и на норвежкото правителство за силния ангажимент в помощ на борбата със злоупотребите с деца“, заяви вътрешният министър Йордан Бакалов.

Филтърът ще ограничава интернет достъпа до списък с домейни, изготвен и предоставен от Международната организация на криминалната полиция (ИНТЕРПОЛ) и Министерството на вътрешните работи въз основа на предварително зададени критерии. Списъкът включва интернет страници с изображения или видеоклипове, съдържащи сексуална експлоатация, сексуален тормоз или сексуална злоупотреба с деца. Съгласно споразумението, телекомът периодично ще получава актуализиран списък с такива домейни от съответния отдел в ММВР.

GLOBUL въвежда филтъра срещу разпространението на материали за сексуална злоупотреба с деца в интернет, следвайки добрите практики на Telenor. Телекомуникационната компания успешно разработи и въведе подобен филтър в Новегия през септември 2004 г. в партньорство с норвежката Криминална следствена служба (Крипос). Telenor е първата компания, която си сътрудничи с правоохранителен орган по подобен проект. Днес филтърът се използва от повечето компании в групата на Telenor, както и от водещи телекоми по цял свят. Според статистиката, след въвеждането на филтъра от Telenor в Норвегия броят на регистрираните опити за достъп до блокирани страници е намалял с около 79% за периода 2009 г. – 2013 г.