Финансиране на общини по проект за социално включване

Министърът на труда Тотю Младенов връчи днес първите Споразумения за финансиране на общини по Проекта за социално включване. На церемонията присъстваха постоянният представител на Световна банка за България Маркус Репник, заместник-министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова и кметовете на 33 одобрени по проекта общини.

Този проект ще подобри социалното включване на децата от 0 до 7 г., особено на тези, които са в неравностойно положени. Целите на проекта са подобряване на училищната готовност на децата с ниски доходи и на децата с увреждания до седем годишна възраст, повишаване на общото благосъстояние на децата в България и разширяване на обхвата на услугите, свързани с грижите за тях.

Услугите в проекта са насочени към формиране и развитие на родителските умения, ранна интервенция на увреждания при децата до седем годишна възраст чрез обучение и медицински персонал, намаляване такстата на детска ясла и интеграция на децата в детските градини и предучилищните групи, посочи министър Младенов. Той поясни, че това включва изграждане или ремонт на детски заведения и създаване на семейни центрове, които да дадат възможност на децата при липса на детска градина или ясла да получат нужните грижи и подготовка.

Младенов съобщи, че стойността на проекта е 40 млн. евро или 78 233 200 лева, от които 69 216 823 лева са предназначени за пряко финансиране на общините за предоставяне на услуги на деца от 0 до 7 г. и техните родители. Общата стойност на проектите, подадени от общините, е 64,5 млн. лева. Социалното ведомство финансира 59.3 млн. лева, а 5,2 млн. лева е стойността на съфинансиране от общините.

Срокът за изпълнение на проектите е две години, каза министър Младенови и поясни, че минималният срок за предоставяне на услугите в рамките на проекта е една година. Той подчерта, че задължителното осигуряване на устойчивост за създадените с финансиране от проекта услуги е пет години при инвестиции в строителни и ремонтни дейности и три години при инвестиции в услуги.

Проектът за социално включване се финансира със заем от Международната банка за възстановяване и развитие (Световна банка). На церемонията бяха връчени споразуменията на първите 33 общини, а общият брой на общините, които кандидатстваха по Проекта е 63.

Моля коментирайте