fbpx Фирмите и интернет-поколението | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Фирмите и интернет-поколението

Фирмите и интернет-поколението

Ако сте мениджър, как приемате служителите (особено младите), за които ровенето постоянно в нета и контактите в социалните мрежи са жизнено важни? А ако сте от другата страна – как ви приемат шефовете, като ви гледат, че сте в постоянна връзка със света, та било то и след като сте свършили работата или конкретното задание? А как ви приемат приятелите от компанията, когато се съберете и вие машинално започвате да цъкате по смартфона? В доста фирми например, няма достъп до дадени сайтове – заради сигурността, заради губене на време и заради зависимост (не са малко активните хора, заболели от болестта на компютърните игри. Но е ясно, че за всички, които сега четат тези редове, интернет е от голямо значение в живота.

Вторият световен годишен доклад за технологии Cisco Connected World Technology Report изследва именно връзката между човешкото поведение, интернет и способността на проникване на работата с мрежи. Докладът провокира размисъл над това как компаниите ще останат конкурентни на фона на влиянието на тенденциите на технологичния начин на живот. Той дава представа за днешните предизвикателства, пред които са изправени компаниите. Сред основните заключения е, че фирмите се стремят да балансират работата с настоящите и бъдещи служители, и бизнес нуждите на фона на нарастващите възможности за мобилност, рисковете за сигурността и технологии, които могат да предоставят достъп до информация неограничено – от виртуализирани центрове за данни и изчислителни облаци до традиционни кабелни и безжични мрежи.

Демонстрирайки нарастващата роля на Интернет в живота на хората, проучването разкрива, че мрежата е толкова важна, колкото основните човешки ресурси като въздух, вода, храна и дом. Докладът установява също така, че повече от половината от анкетираните в проучването заявяват, че не биха могли да живеят без интернет и го посочват като "неразделна част от живота им".

Тези и много други резултати дават представа за нагласите, очакванията и поведението на следващото поколение служители в световен мащаб и как те ще повлияят на всичко - от бизнес комуникациите и мобилния начин на живот, до наемането, корпоративната сигурност, както и възможностите на фирмите да се конкурират.

Интернет като един от основните ресурси за живот
- Въздух, вода, Интернет: Четирима от всеки пет студенти и млади служители считат, че Интернет е жизнено важен като част от средствата за препитание в ежедневието.
- Средство за препитание в ежедневието: Повече от половината от анкетираните заявяват, че не биха могли да живеят без Интернет и го посочват като "неразделна част от живота им."
- Новият начин за „движение”: Ако трябва да избират между едното или другото, по-голямата част от анкетираните ще изберат виртуалното движение чрез Интернет връзка вместо физическото с автомобил.

Новият социален живот

- Първа любов: Двама от пет студенти, анкетирани в световен мащаб, твърдят, че за тях Интернет е по-важен, отколкото запознанствата, излизането с приятели или слушането на музика.
- Социален живот: Всеки четвърти студент в световен мащаб заявява, че актуализирания профил във Facebook е по-важен от купоните, запознанствата, слушането на музика или излизането с приятели.
Използването на мобилни устройства за достъп до информация и краят на телевизията и вестниците?
- Значение на мобилните устройства: Мобилното устройство (лаптоп, смартфон, таблет) става "най-важната технология в живота."
- Продължителен възход на смартфони и мобилност: Според проучването смартфоните са на път да изместят настолните компютри. Тези резултати провокират дебат върху това дали има необходимост от офиси, след като възможността за свързване към Интернет и работа е навсякъде – у дома или на обществени места.
- Спад на телевизията: Низходящата тенденция за спад на интереса към телевизията се очаква да продължи, тъй като телевизионните програми и филмите са достъпни за мобилни устройства.
- Краят на доставката на вестници? Само един от 25 студенти и служители, заявяват, че вестникът е най-важният инструмент за достъп до информация.

Влияние на социалните медии

- Facebook взаимодействие: Около девет от 10 (91%) студенти и служители (88%) в световен мащаб заявяват, че имат Facebook регистрация.
- Работата е живот: Под знака, че границата между работата и личния живот става все по-тънка, седем от 10 служители "са добавили като приятели" своите ръководители и/или колеги във Facebook, което е индикатор за падането на границите, разделящи работата и личния живот.
- Работният неформален поток от информация: От служителите, които използват Twitter, повече от двама от всеки трима следят Twitter дейността или на ръководителя или на колегите си.