Фондация „Конкордия България“ отбеляза 10 години

На специално събитие в Австрийското посолство с любезното домакинство на Нейно превъзходителство посланика на Австрия г-жа Андреа Вике фондация ,,Конкордия България“ отбеляза 10-годишнината от старта на своята работа у нас. В събитието се включиха членове на Надзорния съвет на организацията-майка ,,Конкордия Социални проекти“, както и значими партньорски организации от различни сектори, подкрепящи „Конкордия България“ – НПО, институции и представители на корпоративния сектор.

В центъра на честването бе равносметката за дейността на фондацията за десетгодишното ѝ присъствие и дейност у нас.

„Конкордия България” е част от мрежата на „Конкордия Социални проекти“ и работи интензивно в подкрепа на деца и младежи от рискови и маргинализирани групи, като по този начин допринася за тяхното личностно развитие и интеграция.

,,Изключително важни са първите години за живота на едно дете и всеки, който в тези ранни първи детски години се грижи за него, се превръща отчасти в негова майка или баща. За това е необходимо голямо сърце.“ – сподели Нейно превъзходителство г-жа Андреа Вике. ,,Благодарим на всички, които подкрепят Конкордия България!“
Работата на терен и в близост до хората от уязвимите общности е характерна за фондация „Конкордия България“. В последните години значително се разшири дейността в сферата на дневната подкрепа за различни възрастови групи.  Основен фокус в работата на екипа са образователните дейности и подкрепата на личностното развитие на децата и семействата. Те участват в различни занимания по интереси – арт-ателие, спортни дейности, музика, занимания по готварство, фотография, история, обичаи и нрави, духовно развитие.

Сред успешните проекти на фондацията е Центърът за настаняване от семеен тип за деца „Детска къща КОНКОРДИЯ“, който през 2017 г. разшири своя капацитет, както и Преходното жилище за деца и младежи. В тези две социални услуги от резидентен тип се предлага комплексна грижа за деца и тийнейджъри от уязвими групи и с дълъг институционален престой, за които към момента няма възможност за реинтеграция в семейна или близка до семейната среда.

Повод за гордост са и двете социални предприятия, които развива фондацията, а именно: фризьорския салон „Конкордия“ и ателието "Конкордия", които предлагат професионално обучение, работни места и подкрепена трудова заетост за мотивирани млади хора, които имат затруднен достъп до пазара на труда. В ателието екипът предлага на своите клиенти висококачествени ръчно изработени и естетични декоративни свещи в различни форми, размери и дизайн, включително и свещи от натурален пчелен восък.

„Футболен клуб КОНКОРДИЯ“ е друга гордост за организацията – първият в България детски футболен клуб, който осигурява безплатна тренировъчна програма за деца в риск. Двата отбора на клуба вече за трети сезон играят в детско-юношеското първенство на БФС, а през 2018 г. започва да тренира и девически отбор.

През април 2018 г. фондация „Конкордия България“ осъществи първата копка на своя Дневен център за социални услуги за деца и семейства в кв. „Орландовци“. Проектът е иновативен, тъй като е един от първите дневни центрове за социални услуги за деца, младежи и семейства в България със специално изградена за целта сграда и в максимална близост до общностите в риск. Той ще предлага програми с цел превенция на отпадане от образователната система и намаляване на риска от изоставяне на деца в България. Предвижда се центърът да отвори врати през пролетта на 2019 г.
 

Facebook comments