fbpx FORD Puma - красив кросоувър със спортен характер (тест драйв) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

FORD Puma - красив кросоувър със спортен характер (тест драйв)

етикети

Сигурно много хора, които се интересуват от автомобили, си спомнят двувратото купе Ford Puma, което имаше живот от 1997 до 2001 г. Тогава беше абсолютен символ на спортна страст. Сега Ford обаче влезе в модния тренд на компактните кросоувъри, където борбата на марките за клиентско внимание е направо ожесточена и позиционира новата Puma именно като този клас. Пумата обаче е запазила спортната си визия и характер, като е прибавила усещане за SUV, голяма доза практичност за всекидневието и по-дълги пътувания, както и т.нар. 48-волтова мека хибридна система.

Дизайн

Да създадеш съвременен дизайн, който да те отличава в същото време да запазиш корените си отпреди две десетилетия, не е никак лесно. Днешният Ford Puma обаче го постига. Предните фарове са изтеглени рязко напред към голямата, отличаваща радиаторна решетка като пчелна пита. Характерен дизайн имат и светодиодните дневни светлини във фаровете.

Профилът е динамичен, спускащ се назад покрив, който в случая контрастира в черно и стои много красиво, а задницата изглежда мощна заради издутите калници, дебелата броня, високите и широки стопове, преминаващи и в задната врата. Като цяло малкият кросоувър стои като настръхнал, готов да скочи.

Интериор

Освен, че Puma e стъпила на платформата на Fiesta, интериорът е същият като този на компактния градски автомобил. Това обаче е плюс, защото новата Fiesta определено събра овациите още с появата си заради изчистения и колкото и шаблонно да звучи, интуитивен интериор.

Таблото пред шофьора е изцяло дигитално, а 8-инчовият свободно „плуващ“ сензорен екран на централната конзола се свързва без проблем със смартфона, независимо дали ползвате Apple CarPlay или Android Auto. Прибавяме и декоративните елементи като хромирани лайстни и ярки червени шевове и цялостния изглед дава определено усещане за висок клас.

Супер практично багажно пространство

Местата за пътниците отзад са напълно достатъчни и все пак има повече място от това във Fiesta, но това, което е много различно е багажното отделение и едно супер хитроумно решение, наречено Ford MegaBox. Това представлява грамадна кутия с обем 80 литра, която се намира под кората на багажника и в нея може да съберете доста много багаж – например, ако не искате да се смачкват хранителни продукти, кални обувки, ако през уикенда сте се катерили из планината или дори кучето ви! Хубавото е, че кутията е от пластмаса и спокойно може да я измиете дори с маркуча и отдолу през тапа да се оттече. Така Puma e абсолютен лидер в сегмента по отношение на багажно пространство, което иначе е критичен момент в този клас автомобили.

Задвижване

Задвижването на Puma е поверено само на един двигател засега – култовия трицилиндров EcoBoost Hybrid на Ford, към който е прибавен и малко ток - 48-волтова мека хибридна система, което ще рече 16 к.с. които допълват мощта, когато има нужда - напр. при изпреварвания или при по-рязък старт. Мощностите са две - 125 к.с. и 155 к.с. Тестовият автомобил е в по-мощната версия с 6-степенна ръчна скоростна кутия и оставам много приятно впечатлена от поведението на колата по магистралата от София до Пловдив. Стои много стабилна, въпреки първоначалното ми съмнение, че при висока скорост някъде вятърът може да ме отвее.

Още по-впечатляваща е стабилността, защото почти до Пловдив карам само в дъжд, който на места става като пелена. Със сигурност на по-спортните натури тази комбинация (двигател и тези конски сили) много ще допадне. Ускорението до 100 км/ч е 9 сек, което за този клас е много прилично. Впечатлена съм и от маневреността на колата и лекотата при паркиране. По фабрични данни от Ford дават смесен разход от 5.6 л, което евентуално би могло да се постигне, но с магистралното ми движение и после градско, без грам замисляне за по-икономично каране, постигнах 6,7л/100 км.