fbpx Ford ще представи 7 нови електрически модела до 2026 г. Заводът в Крайова с важна роля | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ford ще представи 7 нови електрически модела до 2026 г. Заводът в Крайова с важна роля

Ford предприема значими крачки към своето електрическо бъдеще в Европа, което ще трансформира компанията и ще предложи ново поколение от седем, изцяло електрически, напълно свързани, леки и лекотоварни автомобили до 2024 г.

Информацията се основава на последните новини за създаденото в компанията ново глобално бизнес звено – Ford Model e – фокусирано върху проектирането, производството и дистрибуцията на електрически и изцяло свързани автомобили. Заедно с бизнес звеното Ford Pro, фокусирано върху бизнеса на Ford с лекотоварни превозни средства, тези две бизнес единици ще определят бъдещето на Ford в Европа.

С разширената си гама от електрически модели леки и лекотоварни автомобили Ford очаква към 2026 г. да надхвърли в Европа 600 000 единици при годишните си продажби на ЕА и също така да осигури 6% EBIT марж през 2023 г. Ускорението в Европа е в унисон с целта на Ford да продаде глобално над 2 милиона ЕА до 2026 г. и да осигури от компанията 10% EBIT марж.

Седем нови електромобила Ford до 2024 г.

След успешното европейско представяне на изцяло електрическия Mach-E през 2021 г. и на Mach-E GT тази година, заедно с пускането на E-Transit през следващото тримесечие, компанията разкри планове за седем нови изцяло електрически автомобила, които ще се присъединят към семейството на Ford в Европа – три леки и четири лекотоварни.

От 2023 г. Ford ще започне в Кьолн производството на изцяло нов електрически кросоувър в средния клас. Наред с него, втори електромобил ще се добави към производствената гама в немския завод през 2024 г. В допълнение, бестселърът на Ford в Европа, Puma, ще се предлага от 2024 г. и в електрическа версия, произвеждана в Крайова, Румъния.

Потвърждавайки лидерството си като лекотоварна марка №1 в Европа, емблематичната гама Ford Transit ще включва четири нови електрически модела – изцяло новия еднотонен ван Transit Custom и многофункционалния Tourneo Custom през 2023 г., както и следващото  поколение от най-малкия Transit – Courier Van и многофункционален пътнически Tourneo Courier – през 2024 г.

„Тези нови електрически автомобили на Ford са знак за пълната трансформация на нашата марка в Европа – ново поколение превозни средства с нулеви емисии, оптимизирани за максимална свързаност в съвременния свят и предлагащи на нашите клиенти наистина изключително потребителско изживяване“, каза Роули.

Производство на електромобили и инвестиции в Кьолн

Ford потвърди, че първият изцяло електрически лек автомобил, който ще излезе от центъра за електрификация на Ford в Кьолн, ще бъде петместен кросоувър от среден клас. През 2021 г. автомобилите SUV и кросоувърите представляват 58% от всички леки автомобили Ford, продадени на континента, което е ръст от близо 20% спрямо 2020 г.

Изцяло електрическият кросоувър бие нови рекорди за Ford. С възможност за пробег от 500 км с едно зареждане, автомобилът и името му ще бъдат разкрити по-късно през 2022 г., като производството ще започне през 2023 г.

Потвърждението за втори, изцяло електрически спортен кросоувър, който ще се произвежда в центъра за електрификация на Ford в Кьолн, означава, че производството на електромобили в завода ще се увеличи до 1,2 милиона превозни средства за период от шест години. Очаква се, че инвестициите в производството на новите леки ЕА в Кьолн ще достигнат размер от 2 милиарда долара. Това включва и ново съоръжение за сглобяване на батерии, планирано да започне работа през 2024 г.

Нов джойнтвенчър има за цел да увеличи производството на батерии в Европа

За да осъществи амбициозните си планове за електрификация на автомобилите, компанията Ford, южнокорейският производител SK On Co., Ltd. и турският Koç Holding подписаха необвързващ Меморандум за разбирателство за ново, водещо в индустрията, съвместно предприятие в Турция. При изпълнението на окончателно споразумение, партньорската тройка планира да създаде едно от най-големите производствени съоръжения за батерии за електромобили в широкия европейски регион.

Увеличаване на производствения капацитет на EА в Крайова

Заводът на Ford в Крайова, Румъния, ще играе важна роля в плановете на компанията за ръст на електрически и лекотоварни автомобили в Европа.

От 2024 г. европейските клиенти ще получат изцяло електрическа версия на Puma, най-популярния компактен кросоувър на Ford. Моделът Puma беше най-продаваният лек автомобил на марката в Европа през 2021 г., а електрическата версия, която ще се произвежда в Крайова от 2024 г., ще допринесе за търговския успех сред още по-широка потребителска група на Стария  континент.

Паралелно с това, изцяло новият Transit Courier, популярният компактен лекотоварен автомобил и многофункционалното пътническо изпълнение, Tourneo Courier, също ще се произвеждат в Крайова от 2023 г., наред с изцяло електрическите им варианти от 2024 г.

За да увеличи допълнително капацитета на електрически и лекотоварни автомобили, компанията обяви още, че Ford Otosan ще поеме собствеността върху завода и производствения бизнес в Крайова, Румъния, след консултация и одобрение от страна на регулаторните органи. Ford Otosan, джойнтвенчърът между Ford Motor Company и Koç Holding, е едно от най-дълго действащите и най-успешни съвместни предприятия в световната автомобилна индустрия.