fbpx Френски преподаватели могат да обучават кадри за туризма | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Френски преподаватели могат да обучават кадри за туризма

Сериозен интерес към българския щанд на Международното туристическо изложение International French Travel Market (IFTM) Top Resa 2014 в Париж. Френският държавен секретар с функции на министър на туризма Матиас Фекл посети българския кът с екипа си и се срещна със Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. Двамата обсъдиха възможностите за осъществяване на двустранни проекти. Основната тема, която двамата ръководители на туризма дискутираха, бе проектът за създаване на съвместно училище в България за подготовка на кадри в туризма, което ще използва френския опит. В дейността му ще участват френски преподаватели и експерти.

Министър Фекл бе впечатлен от потенциала на България да развива културен туризъм. Обсъдени бяха и възможностите, които страната ни предлага с минералните си води и планинския туризъм. В разговора бяха отбелязани и двата региона с най-голям потенциал – Рила и Розовата долина, още повече че е заявен интерес на френски инвеститори към района на Рила. Ботев увери Фекл, че френският турист ще бъде приятно изненадан от разнообразието на българските вина и българската кухня, включително от регионалните специалитети от различни области на страната.

По-късно зам.-министър Ботев участва в среща на всички министри от страните, участващи в Top Resa. Те разискваха големите предизвикателства и стратегически насоки пред туризма. Определящи за развитието му като индустрия бяха посочени няколко съществени фактора – максимално бърз и облекчен достъп до курортите и туристическите дестинации, а това означава повече чартърни полети, ефективен авиотранспорт, магистрали и пътища за наземно предвижване, сигурност за живота и здравето на туристите, облекчен визов режим. Изрично беше подчертана необходимостта от изготвяне на дългосрочна стратегия за развитие на туризма като индустрия за всяка страна, т.е. изготвяне на цялостен национален мастер план, както и необходимостта от развити информационни системи и статистика, позволяващи следене, отчитане и управление на процесите в реално време. Качеството на услугите в отрасъла вече задължително трябва да включва сигурността и спокойствието на туристите в съответната страна.