fbpx Галина Нифору: За седем години създадохме интерес към балканските вина | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Галина Нифору: За седем години създадохме интерес към балканските вина

Галина Нифору: За седем години създадохме интерес към балканските вина

Преди седмица завърши Балканския винен конкурс и фестивал (BIWC), който премина с рекордно участие на балкански изби и почти 700 различни вина в надпревар за големия Трофей, който тази година замина за Румъния. Каква е равносметката от най-голямото винено събитие на Балканите, разговаряме с Галина Нифору, директор на фестивала.

Г-жо Нифору, каква е равносметката след завършилия съвсем скоро Балкански винен конкурс и фестивал(BIWC)? Успяхте ли вече „да поемете” свободно въздух, с усмивка?

- За мен, както и за всички участващи на 7-я Балкански винен конкурс и фестивал, това е най-силното издание. Имахме най-много мостри, почти 700, българското участие беше изключително силно и България отново доказа, че прави най-хубавите червени вина на Балканите – Трофеят за най-добро червено вино е в ръцете на изба Румелия, миналогодишният носител на Гранд Трофея.

Можем ли вече да говорим, че балканското вино вече е бранд в световния винен свят?

- Мисля, че за тези 7 години успяхме да създадем голям интерес към региона. Такава е и целта на BIWC. Когато започвахме през 2011 г., заедно с Константинос Лазаракис (Master of Wine), си дадохме сметка, че досега никой не е комуникирал региона, който е на 5-то място като производство в световен мащаб. Това ни даде стимул и много добър старт. В момента най-известните винени медии като Декантер например, правят дегустации на Балкански вина. В Щатите има категория „Балкански вина” в избрани винени магазини. През ноември в Китай ще направим голямо представяне на Балкански вина на най-голямото изложение Interwine China.
А най-хубавото е, че ние тук, на Балканите, започнахме да разбираме и уважаваме съседите си повече. Виното е мост на приятелството и за 7 години Балканският винен конкурс и фестивал го доказа.

Има ли нова тенденция във вината, които участваха и на конкурса и на фестивала?

- Тенденцията е да се върви към по-голямо изявяване на сорта, на плода във виното и на тероара. Мисля, че балканските вина са на прав път. Това го показаха и резултатите тази година. Имаме 13 Double Gold медала, което означава, че това са вина с над 95 точки!

Големият трофей тази година замина за Румъния, като бе присъден за розе. С какво това вино очарова?

- Това е най-голямата изненада за всички нас - досега Розе не е печелило Гранд Трофея на Балканите, но журито беше единодушно при избора си. Радвам се, че се оценява по достойнство и този тип вина, защото тенденцията в консумацията на розе вина е много голяма напоследък, не само у нас, но и по света. Еноложката е младо момиче, на 28 години и тя работи в семейната им изба „Владой”. Аз, освен розето съм влюбена и в техния совиньон блан, който е с двоен златен медал тази година! Самото розе „Анка Мария” е много специфично, а добрата новина е, че го има на българския пазар!

Тази година имахте много гости от Китай, Япония, Чикаго, както и разбира се от Европа. Какви са техните първи впечатления от вината от Балканите и разбира се, българските?

- Всички гости бяха силно впечатлени от качество на балканските и в частност на българските вина. Повечето от тях не знаеха за големите промени, които се случиха в последните 10 години в региона. Всички те си тръгват като посланици на българското и балканското вино, а голяма част от тях ще продават вината ни.

На конкурса тази година имаше впечатляващо присъствие на Master of wine, които са едни от най-сериозните имена в света на виното. Как те оценяват конкурса?

- Запазената марка на BIWC е включването на поне 3-ма Masters of Wine в журито. Тази година имахме за първи път и Master Sommelier. В началото, когато стартирахме конкурсът, трябваше да убеждаваме журито, че си заслужава да журират при нас. Сега имаме огромен интерес от топ винени специалисти от целия свят, които искат да са в журито. Всички, които журират при нас, казват, че това е конкурса с най-хубава атмосфера, всички сме като едно голямо семейство, което всяка година се увеличава. Наистина е много вълнуващо!

Facebook коментари