Гейша с характер

етикети: 
 

Винаги с огромно удоволствие си спомням едно от най-приятните ми дълги пътувания преди три години с второто поколение на Mazda6 до Прага. Тогава шофирах сама целият път и до ден днешен се учудвам, че типичната умора след доста изминати километри имаше съвсем друго измерение. Колата тогава ми достави истинско удоволствие. Тази година в ранната пролет отново с колеги пътувахме до Женева и назад с най-новото трето поколение на Mazda6. Автомобилът беше нов и за Европа, защото навсякъде, където спирахме, хората се обръщаха след атрактивно брандираният автомобил.

 

 

 

Плавните линии на седана, подчинени на дизайнерската линия KODO, което означава Духът на движението, привлича вниманието. Масивната радиаторна решетка излъчва сигурност и мощ на самурай и отлично кореспондира с елегантните изтеглени „очи“ на гейша. Хромираното крило от предната решетката преминава в извивките на капака, после към вратите и завършва в задния калник. Задната част е масивна, като багажната врата завършва с едва забележима линия нагоре, което дава изключителна елегантност.
Специално за моделът е създаден цветът Soul Red Metallic, който се нанася с помощта на уникален производствен процес, осигуряващ изключително ниво на дълбочина, за да подчертае форми на Mazda6 и характерните линии.

 

 

 

 

Докато пътувахме четиримата всеки си имаше собствено пространство, напълно достатъчно дори и за дълъг път от над 4000 км. Когато пристигнахме след първите 1200 км странно, но тялого ми не беше уморено – явно седалките го бяха поели в най-естествената му форма. 

Шофирането е удоволствие – караш и не се уморяваш, не ти става досадно. Усещането е за мекота и плуване в пространството. Видимостта напред е отлична, както и тази отзад, благодарение на големите странични огледала. Голямо удобство е системата следене на мъртвите зони, която предупреждава с елегантен звуков и светлинен сигнал, ако приближава невидимо превозно средство. При дълъг път и умора, често може да се случи напускане на лентата на движение, без подаване на мигач – тогава се задейства системата за предупреждение и...се „събуждате“.

 

 

 

С внедравянето на комплексната програма SkyActiv е търсено намаляване разхода на гориво и вредни емисии, като в същото време се подобят динамичните показатели. В тези възможности се убедихме най-вече прекосявайки Италия, където карането е много здраво и динамично. Там място за „блеещи“ шофьори няма. Нашият 2,0-литров бензинов двигател с мощност 165 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия даде отлични резултати – закова през цялото време 7,0/100 км, което силно ни впечатли, при положение, че сме карали само със 140-150 км/ч, четирима пътника и пълен багажник. Динамиката на мотора е много добра и нужда от по-бързо изпреварване се справя отлично. А в Италия, често се налага да набереш бързо скорост, за да се включиш в движението. Ако пък сте по-нерваци можете да превкючите на ръчно превключване на предавките на автоматичната скоростна кутия. Интересното е, че тя е адаптивна и за максимално ускорение натискате рязко педала на газта няколко пъти и се изстрелвате напред. Като послушна гейша, „японката” свиква с начина ви на шофиране и става много послушна. Иначе круиз контрола по магистралите на Словения и Хърватска съвсем разтоварва шофьора. В градовете допълнителна икономия на гориво се реализира и от системата Stop/Start.

Моля коментирайте