fbpx Глобалният бизнес през 2005 година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Глобалният бизнес през 2005 година


Най-печеливши компании
1. Exxon Mobil
2. Royal Dutch/Shell Group
3. Citigroup
4. General Electric
5. BP

Големите губещи
1. Viacom
2. Vodafone
3. AT&T
4. Delta Airlines
5. UFJ Holdings

Топ 5 компании в Азия
1. Toyota Motor
2. Nippon Telegraph & Telephone
3. Hitachi
4. Matsushita Electric Industrial
5. Honda Motor

Топ 5 компании в Европа
1. BP
2. Royal Dutch/Shell Group
3. Daimler Chrysler
4. Total
5. AXA

Каква година! През 2005 г. светът се въртеше около нововъведенията. Имаше повече революционни промени и идеи отколкото през отдавна отминалите златни години на бизнеса. Хората работиха повече през тази година. Въпреки че стресът никога не е бил толкова голям, бизнес средите признават, че всичко е било по-вълнуващо, отколкото през други години. Това беше годината на невъзможните неща. Видяхме как Google и Yahoo си сътрудничат и как General Electric започва да отделя огромни средства за екология. Трудно е да се определят абсолютните победители, но с помощта на някои основни величини може да се добие представа за това, накъде върви глобалният бизнес.
Световния бизнес претърпя огромен технологичен и икономически напредък. Въпреки тежката конкуренция най-големите мултинационални корпорации останаха стабилни през изминалата година. Осем от десетте компании, които оглавяваха класацията през 2004 г. остават на местата си и през 2005-та г. General Electric, ExxonMobil и Microsoft остават на върха. Това са компаниите, които са начело на глобалния бизнес и през 2005-та г. Фирмите Johnson & Johnson и Procter & Gamble са изместили от десятката HSBC Holdings и фармацевтичния гигант Pfizer.
Инвеститорите не могат лесно да отклонят вниманието си от САЩ и богатите страни в Европа.

Американските компании държат половината места от класацията, а останалите си поделят европейски и азиатски фирми
Специалистите долавят, обаче ясни сигнали за промяна на световните пазари. За пример дават южнокорейската фирма Samsung Electronics Co, която за една година се превърна в най-голямата азиатска компания. През 2005 г. печалбите и са били около $ 5,2 млрд., което е повече дори от гигантите на пазара като IBM, Motorola, Sony и Canon. “Всеки може да предлага продукти” - казва президентът на Samsung Electronics Юн Джонг Йонг - “Важното е как ще се изгради маркетингът и брендът на компанията”.

Компаниите с най-голям ръст за 2006-та година се очаква да бъдат производителите на петрол. Начело застават Royal Dutch Shell PLC и бразилската нефтена компания Petrobras, която е най-голямата в Латинска Америка.
Втори по ръст ще са фирмите, които са тясно свързани с производството на петрол и други природни суровини.