fbpx Глобалният пазар е нарастнал с 23% за една година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Глобалният пазар е нарастнал с 23% за една година

Глобалният пазар е възлязъл на стойност 859 милиарда евро (1,18 трилиона долара), с 22.6% повече от 2012 г. и e постигнал най-високото ниво от 2007 г. насам според консултантска компания Cushman & Wakefield.
Глобалните инвестиции в недвижими имоти преминаха повратна точка през 2013, като пазарната активност и цените нараснаха с края на икономическите рецесии, нарастването на бизнес доверието и увеличената ликвидност на повечето световни пазари.
Силното последно тримесечие тласна обемите в Европа, Близкия Изток и Африка до шестгодишен връх от 246,3 милиарда долара през 2013 г., 23% над нивото от предходната.
Според Forton българският пазар също ще нарасне поради по-високото търсене на имоти в световен мащаб, очакваното удвояване на икономическия ръст от 0.9 до 1,7—1,8% през 2014 г. и предлагането на повече активи. През миналата година в България са отчетени придобивания на стойност 54 млн. евро по методологията на Cushman & Wakefield, с 26% повече от предходната. Поради ниското равнище от последните две години от Forton прогнозират, че през 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро.
 
„Положителната ни нагласа е резултат от по-сигурната икономическа среда и ръста на глобалния пазар на имоти“, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „През последните две години инвестициите бяха значително по-ниски, отколкото може да се очаква предвид наличните активи и историческият интерес на чуждестранни и местни инвеститори. Смятам, че през тази година пазарът ще започне да наваксва изоставането.“
Според Forton завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми - клас А офис сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредиторите, от което да се възползват и местни инвеститори.