fbpx Големият на пътя | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Големият на пътя

етикети

Така сме устроени, че понякога с леко злорадство поглеждаме към хорската неволя, докато на нас ни няма нищо. Да си призная, изпитах подобно чувство, когато последният сняг, авансово „рекламиран” от синоптиците отново „изненада” всички в столицата и уличният танц се развихри пълна сила. От високо наблюдавах как колите въртят колела на едно място и с мъка се придвижваха с по някой метър напред...Ето какво значи да си с добър автомобил, обут със зимни гуми! Новото Sorento – като че ли по поръчка зимата се развихри с пълна мощ, за да може корейският емблематичен модел, намерил за 7 години 900 хиляди собственици в световен мащаб, да покаже истинския си нрав. Мощен и стабилен, той непоколебимо доказа, че дори и трудните зимни условия не го плашат!

От първите дни на новата година изцяло новия SUV със звучното италианско име, което по-скоро навява мисли за романтика, отколкото за боец, стъпи на българските пътища. Промяната в автомобила е сериозна. Като цяло излъчва усещане за модернизъм, който импонира на съвременните ни представи за високо технологични продукти, съчетани с елегантни дизайнерски решения.

Силно изразената предна част на автомобила е довършена с изчитена радиаторна решетка, характерна за всички нови модели на марката. Страничният силует говори за мощ - типична за истинките „мачо”, които не се спират пред нищо. Големите задните стопове с LED технология в комбинация с двуцветна броня и вградена решетка затвърждават спортната визия на модела. Опционално може да завърши с панорамен стъклен покрив.

Интериорът на „голямата къща” е много приятелски ориентиран и в същото време с луксозен привкус (лукса блясва още повече, ако поръчаш топ-изпълнението). Чувстваш, че всичко е направено за теб. Още с отварянето на вратата погледа е привлечен от червен светещ надпис sorento на стъпенката. Няма как да объркаш къде да стъпиш, за да влезеш в купето. Дизайнът на таблото е нов с осветени в недразнещо червено контролни прибори, даващи информация за цялото състояние на автомобила. Това, което ни направи впечатление е многото място.
Когато втория ред седалки използвах за преобличане със ски костюма ми, дори не обърнах внимание, че съм в автомобилно купе – като в гардеробна. Новото Sorento е със 7 места (което му позволява данъчен кредит) и е по-дълго и по-ниско от своя предшественик. Седалките от двата задни реда могат да се сгъват и така багажното пространство се увеличава значително. Ще вмъкна и добавката за изключително удобната дръжка на багажника, достъпна дори и за жена, която не иска да си чупи маникюра и мърси ръцете.

В крак с новото време аудио системата има MP3, USB и iPod съвместимост, като има с 6 или 8 високо говорителя. Управлението и става и от волана. Стартирането на двигателя с бутон, както и отключването на аввтомобила с докосване на дръжката на вратата. Много удобна е и монтираната камера на огледалото за обратно виждане, която се включва при движение назад.

Новото Sorento предлага 2WD задвижване, което е с нисък разход на гориво и добро пътно поведение, благодарение и на системата за контрол на сцеплението (TCS), свързана към антиблокираща спирачна система (ABS). За тези, които ще борят природните дадености е добре да поръчат 4WD задвижване, което го поставя в класа на офроудърите. Допълнително се предлага и функция “Lock Mode”, която разпределя въртящия момент 50/50 между предните и задни колела за по-голяма стабилност. А ако домът ви е в подножието на планината, където българската инфраструктура е решила да не «инвазира» (може би за да запазим чиста и непокътната природата?), то тогава асистента при спускане по наклон (DBC) и асистент при изкачване ще са ви от особена помощ в трудни условия.

Пътувахме към СПА столицата на България – Велинград. Последните 50-ина километра се вият в ждрелото по тесен път, който почти не дава възможност за изпреварване. Много добро поведение в завоите, достойни за състезателна отсечка и още по-сигурно усещане в изпреварванията в кратки разстояния. Изцяло новият дизелов мотор 2,2 л. с мощност от 197 к.с. и максимален въртящ момент от 436 Nm при 1800 об.мин реагираше много добре. Беше комплектован с автоматична скоростна кутия. Сега, когато пиша тези редове си давам сметка, че автоматичната смяна на предавките, ставаше незабелязано... Типичното в много случаи замисляне, тук не забелязах. Наистина останах доволна от цялостното усещане за автомобила – добро пътно поведение, комфорт при возията (с избегнатото люлеене в предното поколение), мощност и икономичност на мотора, високо базово оборудване.

Цените са две според нивото на оборудване - 59 563 и 69 015 лв с ДДС.


Серийно оборудване
Серийно новото Sorento предлага хидравлично сервоуправление, двузонов климатроник + йонизатор, датчик за външна температура, предни възглавници, датчици: сложен колан, отчитане на тегло, странични въздушни възглавници - завеси за отпред и отзад, активни подглавници на предните седалки, 4 ел. стъкла + функция "Safety", борд компютър, аудио ситема: Radio + CD + MP3 + 6 високоговорителя + антена, дистанционно управление на аудио системата от волана, извод за USB, темпомат с управление от волана, ABS, EBD, ESC, TCS, BAS, DBC - асистент при спускане по наклон, HAC - асистент при изкачване на наклон и много други.