Големият седан е още по-удобен и функционален

 
Така се случи, че първото пробно шофиране на новия Fluence бе в дъждовно време по магистрала «Тракия» до Стара Загора и назад – за един ден. Въпреки сивотата и мокрежа, се чувствахме комфортно и приятно в купето.Пътувахме четирима души и мястото се оказа повече от достатъчно. Просторният седан, който влиза в категорията на компактните семейни автомобили дава много пространство, така че пътуващите да се чувстват удобно и на дълъж път. Второто поколение на модела е стъпка напред, която изцяло върви с темпото на съвремието и представите и изискванията за модерност и функционалност.

Дизайнерите са хвърлили най-големи усилия за промяната в предната част, която изразява новата идентичност на марката, позната ни последно от новото Clio. Дизайнът е доста по-настойчив и категоричен. Изразителните фарове имат доста луксозен вид, като модулът на фара има лещи, които концентрират светлинния сноп и така осветяването през нощта е с по-добро качество. Елегантните дневни LED светлини дават също усещане за допълнителна сила на модела. В по-високите нива на оборудване различни лачени и хромирани елементи качват нивото.

 

 

Интериорът и изцяло в крак с усещането за технологично време. Арматурното табло е семпло на пръв поглед, но изключително добре читаемо. То има един кръгъл LCD екран с отлична видимост, на който дигитално се изписва скоростта, в лявата страна е оборотомерът, а в дясната малък дисплей, на което се изписва информацията от бордкомпютъра. Широка декоративна лайстна продължава през цялото табло, като тя е в цвета на интериора, а за щипка лукс се довършва с хромирана линия. Хромът присъства като декорация и в кантовете около приборите, топката и основата на скоростния лост, както и дръжките на вратите. Всички материи са приятни на допир и определено си личи, че не са евтина изработка, а декоративните двойни шевове по тапицерията качват нивото. Изключително елегантно стои светло бежовата кожа в комбинация в такъв текстил.
Fluence предлага 23 литра отделения за вещи, както и багажник за завиждане – цели 530 л. Товаренето е удобно, защото има нисък праг, а багажната врата се отваря широко, така че човек да не се удря като се изправи.
В центъра на таблото се намира 7-инчов сензорен, активен на докосване дисплей, който излъчва предлаганата като опция Renault R-Link мултимедийна навигационна система. Тя обединява TomTom навигация, радио CD/MP3 (R-Link Radio), Bluetooth® свързаност за мобилен телефон и аудио музикален стрийминг, USB/AUX връзка, Driving Eco. Повечето R-Link функции се управляват и от въртящият се бутон на радиото. Меню има шест икони, които осигуряват директен достъп до навигация, мултимедия (снимки, видeo, музика), телефонни услуги, информация, свързана с автомобила, услуги и приложения, и настройки на системата. Боравенето е доста интуитивно и веднага се достига до желаната функция.

Базовото ниво е оборудвано с R-Plug & Radio, което предлата 3-линеен дисплей, MP3-съвместим CD плеър, АUX и USB входове в предната част на панела и дистанционно управление от волана, както и Bluetooth® технология, с която може да свържете телефона и да синхронизирате телефонния указател.

 

 

Към умните устройства можем да прибавим и картата, която осигурява безключов достъп до автомобила и запалване на двигателя, само чрез натискане на бутон Start. Друго удобство е системата за подпомагане паркирането на заден ход – осем сензора следят движението и на дисплея се визуализира ситуацията. Ръчната спирачка е заменена с електрическа, която автоматично отпуска при натискане на педала за газта. Функцията Hill Start Assist подпомага при потегляне на наклон (изключително полезна за голяма част от дамите), като задържа автомобила няколко секунди, достатъчни да се премести крака от спирачката на газта. Според нивата на оборудване има включен круиз контрол и ограничител на скоростта.

 

 

 

Новият Fluance се предлага с четири дизелови двигателя – от тях нов е 1.6 dCi 130 с 6-степенна механична предавателна кутия. Другите са 1,5 с 90 и 110 к.к. и същия мотор с автоматично скоростна кутия. Бензиновият мотор е един - 1.6 16V 110. Докато пътувахме по магирсталата и двата мотора демонстрираха много добро поведение. При необходимост от изпреварване са достатъчно пъргави, за да може да се измъкне автомобилът. Въпреки по-високата скорост ни направи впечатление, че акустиката в купето е много добра и не страдаме от излишен рев на мотора. Возията е мека и дори на задните седалки комфорта не се различава от предните.
 

 

 

 

Facebook comments