fbpx Голямата конкуренция на морето сваля цените | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Голямата конкуренция на морето сваля цените

Няма отлив на туристи по Черноморието, каза пред БНР заместник-министъра на икономиката Бранимир Ботев. Нито един голям туроператор няма групови откази заради наводнението по морето.

Ботев подчерта, че се наблюдава доста критична от гледна точка на климатичните условия година, но дори и в тези трудни условия хората, работещи в сферата на туризма показват високо ниво. Негативните информации в медиите за природните бедствия в близост до морските курорти се тиражират в чуждестранните медии и това води до негативни последици за туризма, предупреди Ботев.

Нашите хотелиери трябва много внимателно деликатно да боравят със специалните предложения в последната минута, защото за съжаление понякога режем сами клона, на който седим. Ако отидете в Слънчев бряг ще видите много често и то при хотели, които са новопостроени, изключително ниски цени като предложения. Това просто принуждава техните колеги на свои ред да свалят цената и ние влизаме в един порочен кръг. Този пазар обаче формира само около 20% от клиентите.

Националният борд по туризъм очаква две незабавни решения, каза неговият директор Поли Карастоянова.

На свое заседание на МС, проведено на 17-и май във Варна, беше решено да се коригира бюджетът, с който работи екипът на заместник-министър Ботев и осъществява маркетинговата и рекламна политика на българския туризъм,но поради определени и неясни още за нас причини тази корекция не е изпълнена в цялостния й размер. От борда настоява за незабавно решение на управляващото правителство да изпълни в пълния размер корекцията към бюджета, защото той и без това е достатъчно ограничен и за представителните организации в туризма е абсолютно неприемливо дори и лимитираните отпуснати средства да бъдат в някаква степен неизпълнени. Има второ незабавно решение, което очакваме от българския политически елит и то се отнася до народните представители, каза Поли Карастоянова.Тя припомни, че Законът за туризма се бави и чака своето практическо финално гласуване на второ четене в пленарна зала.