fbpx Голямата модерна къща | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Новият Peugeot 3008

Голямата модерна къща

етикети

Беше от онези дни в края на март, когато слънцето и виелицата се хващат гуша за гуша в последна схватка. Юндола ни посрещна с приказно слънце, изгряло над високите борове, но черният облак от изток предвещаваше, че ще стане нещо тъмно... Точно пет минути му трябваха, за да превземе слънчевите лъчи и да ни изпрати леден вятър с остро бръснещи снежинки. Ние обаче бяхме в „голямата къща“ - Peugeot 3008. Наслаждавахме се на  виелицата, която сипеше мокър сняг на стъкления покрив и въпреки, че навън беше сиво, при нас беше светло. И топло - „камината“ работеше с пълна пара. 
 
 
Новият 3008 излъчва сила и мощ. Силуетът е масивен, големите арки на колелата и изявените калници говорят за автомобил с характер. Допълнително формите се подчертават от иноксови декоративни елементи и прагове. Предната част е изцяло подновена. Голямата паст на решетката и масивните декоративните пръстени на фаровете за мъгла са като в един блок, чийто хром блести отдалеч. Луксозният елемент е вписан и в блестящите странични огледала и лайстната, която „рисува“ формата на страничните стъкла. 
 
Изключително издължената форма на фаровете прави автомобила отличим отдалеч. Светлинният източник е интегриран в черна маска, обградена от хромирана лайстна. Тя се допира до мигача и светлинната идентификация.  Странична извита лайстна, оформена от матов хром, обединява всички тези елементи. Във високите нива на гамата за по-спокойно шофиране фаровете включват ксенонова леща с автоматична корекция на място и посока. В центъра на  предния капак гордо се е изправил лъва.
 
 
Лъвът е ударил лапа и на задната врата на багажника, която много функционално се отваря на две части. Така товаренето на багаж е много лесно, като долната част издържа товар до 200 кг и ако се наложи да превозите по-дълги предмети може да сте сигурни, че вратата ще удържи. Ако пък трябва само да извадите нещо малко, няма нужда да отваряте цялата врата – достатъчно е да повдигнете горната част. Новите стопове подчертават светлинната идентификация с по иновативен начин с трите характерни следи от нокти, осветяване от светлодиоди.
 
 
Като шофьор се чувствам изключително комфортно в кабината – наричам я така, защото наистина имам усещането, че съм на борда на самолет. Стоя високо на пътя и имам отлична видимост. Всичко е групирано около мен, премерено с абсолютна точност на разстоянията. Командите са групирани върху голямата централна конзола, която се простира чак до задните места. Дори и с ръка, подпряна на големият подлакътник идеално стигам до скоростния лост, електрическата ръчна спирачка, Grip Control системата, която дава повече проходимост в различни пътни настилки.  
 
 
Страхотно удобство е head-up дисплеят, разположен на нивото на погледа върху бордното табло. Той показва моментната скорост, състоянието и прага на ограничителя и регулатора на скоростта и разстоянието по отношение на предното превозно средство, информация, предоставена от Distance Alert. И за да не се обърква шофьорът, всяка функция има определен цвят.
 
Купето Multiflex дава възможност да се конфигурират седалките според нуждите - пода на багажника е с три позиции, а облегалките на задните седалки се сгъват така, че се образува равен под, само с натискане на един бутон. За прикрепване на багажа има и 4 халки за мрежа. Седалката на пътника до водача може да стане масичка чрез завъртане на облегалката. Тази възможност е практична за превоз на  дълги предмети. Така обемът варира от 512 л до 1604 л, като допълнително има местата за съхранение от едната и от другата страна на багажника. Ако е тъмно може да ползвате интегрираното фенерче.
 
Ако се притеснявате, че кросоувърът е голям и паркирането в града ще е проблем , системата „Измерване на мястото за паркиране“ върши отлична работа. Тя информира щом бъде намерено налично подходящо място за паркиране. Допълнително звукови сигнали и камера за обратно виждане подпомагат безпрепятственото паркиране дори за тези, за които упражнението си остава „висш пилотаж“.