fbpx Готови ли сте за дигитална трансформация? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Готови ли сте за дигитална трансформация?

Готови ли сте за дигитална трансформация?

Изкуственият интелект, индустрия 4.0 или изчисленията в облака са само част от примерите за нови технологии, които напълно са променили начина ни на работа, общуване и взаимодействие едни с други. Предвид непрестанния ръст на дигитализацията, едва ли има бизнес или индустрия, които да не са засегнати от тази трансформация - организационните структури, веригите на стойността и цели бизнес модели се променят из основи. Оцеляването на бизнеса зависи все повече от това до каква степен той успява да се адаптира и отговори на тези промени. Но какви специални умения са нужни на мениджърите в дигиталния свят и има ли работеща формула за постигане на успешна дигитална трансформация? Д-р. Астрид Клайнханс-Роле, управляващ директор на WU Executive Academy, отговаря на тези въпроси.

Дните, когато мениджърите се чудеха дали бизнеса им и те самите биха били засегнати от дигиталната трансформация отминаха. Скорошно проучване на Виенския икономически университетсред 2800 водещи управляващи директори в Австрия и Германия, показва че 77% от тях смятат дигитализацията за най-значимата тенденция досега, оказала влияние върху бизнеса им. Така че днес, всеки мениджър е дигитален мениджър. Решаващият въпрос за бъдещето на бизнесите ще бъде „Как да се трансформират в „ дигитални предприятия“ най-бързо и ефективно?“. Ключът към отговора на този въпрос е дигиталното лидерство, а то може да се научи, дори и от тези, които не принадлежат към цифровото поколение.

 „Има три умения, които всеки дигитален мениджър трябва да притежава. Погледнете на тях като на пирамида,“ казва Д-р Астрид Клайнханс-Роле, управляващ директор на WU Executive Academy. В основата на пирамидата е мениджърите да развият стратегическо разбиране за новите правила на пазара - кои икономически тенденции са водещи в дигиталната трансформация и кои догми и познати закони на бизнеса трябва да се поставят под въпрос. Следващата стъпка е 360-градусовото лидерство – това да се предложи както на млади, креативни дигитални експерти, които обучават по-възрастните си колеги, така и на установения мениджърски екип, гъвкаво ежедневно лидерство в открита организационна среда.  Във времена на значителна несигурност и промени, бизнесите трябва да приложат специални форми на организация и специални начини за работа, които им позволяват да се фокусират върху клиентите и да работят по взаимосвързан, гъвкав и експериментален начин. На върха на пирамидата са иновациите и стратегиите: Как мениджърите да се уверят, че бизнес моделите са развити така, че да осигуряват не само дългосрочна печалба, но и постоянната комуникация на клиентите с организацията чрез дигитални средства, и че продуктите и услугите са съвместно разработени чрез процеса на „co-creation“?

"Най-голямото предизвикателство пред мениджърите е непрекъснато да преоткриват организациите си. За да направят това, им трябва не само определен начин на мислене, но и специален ноу-хау, така че да могат бързо и успешно да навигират в променлива, несигурна и сложна среда, като същевременно водят група от различни хора, които не са типични служители, включително соло предприемачи, хора, работещи на свободна практика и бивши членове на персонала“, обяснява д-р Клайнханс-Роле. 

8 стъпки за постигане на успешна дигитална трансформация

Днес всички мениджъри знаят, че дигиталната трансформация засяга организациите им. Д-р Клайнханс-Роле посочва стъпките:

 „На първо място, мениджърите трябва да са запознати с трансформацията (1). Защо е необходимо за организацията да се промени и на къде трябва да се насочи? Следващата стъпка е разработване на сценарий (2), например използването на различни методи, за да бъдат ефектите от промяната в технологичните и икономическите парадигми видими, и поставянето на стратегията в контекст. (3) Съответства ли избраният процес на трансформация на общата корпоративна стратегия? След това, корпоративните инвестиции (4) имат за цел да внесат иновации в организацията, например чрез включване на стартъпи в трансформационния процес. Разбира се, организацията също трябва да претърпи технологична (5) и културна(6) трансформация, което е безспорно най-голямото предизвикателство. Трансформацията в дигитална организация не може да бъде успешна, освен ако процесът не е съпроводен от непрекъсната вътрешна и външна комуникация (7). По време на целия процес на трансформация, се наблюдава един цикъл на повторяемост: всички стъпки се преоценяват многократно, а накрая се прави цялостен анализ (8). 

Facebook коментари