fbpx Градски художници преобразиха кътче в центъра на Русе | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Градски художници преобразиха кътче в центъра на Русе

Русе има свой нов цветен кът под знака на „Органик“ зеленото.  Паната на бул. „Ген. Скобелев“, които от години загрозяваха едно от централните места в Русе, се превърнаха в красива композиция в Цвета на 2019-та година. Преобразяването на съоръжението е дело на фондация „Вижънъри“ и „Оргахим“, със съдействието на Община Русе.

Изображението включва две художествени форми – реализъм и абстракция, с които искаме да отправим послание за живот близо до природата и опазване на застрашените видове цветя в България, разказват организаторите.

Визуалните артисти от „Hype all night" работиха по композицията в продължение на една седмица. Водещ акцент в художествената намеса са растения от Червената книга на България. До буквата „О“ от надписа „Органик“  - наднича дотомасиниев минзухар, до „Р“ - палешников серапиас, около „Г“ се е разположило планинско котенце. Ще видите още български ерантис, битински синчец и… една усмихната маргаритка – за настроение. „Избрахме точно тях, за да напомним на жителите на Русе красотата на защитените видове, чрез достъпно изкуство в градска среда“, каза Деляна Ангелова от фондация „Вижънъри“ - организатор на проекта.

„Щастлив съм, че още едно място в Русе стана по-красиво и поддържано. Това не е първият случай, в който „Оргахим“ помага за различни каузи в Русе - площадки, детски градини, училища, домове. Мисля, че всеки от нас може да допринася, дори с малко, светът около нас да става по-приветлив и цветен“, каза Емил Кунчев – маркетинг мениджър на „Оргахим“. Отнасяме се отговорно към тази инициатива, защото на инспекция за дейността ни е дошъл г-н Зеленко Зеленков - симпатичният талисман на инициативата „Да почистим България заедно“, допълни Кунчев. „Той е символ на няколко стотин хиляди души, които на 14-ти септември ще излязат, за да почистят цяла България. Между тях ще сме и ние от „Оргахим“. Призовавам всички да се присъединят“, каза още Емил Кунчев.