Test drive, Darmstadt, Germany

Grandland X - новият атлет на Opel (ВИДЕО)

етикети: 

Според винените критици ризлингът безапелационно е най-великият сорт за бяло вино в света. И докато неговият конкурент шардонето дава възможности за творческо развихряне, то на „немецът” никак не се нравят лозаро-винарските номера. Просто се остава на най-естествена ферментация, за да извади виното онзи специален вкус, който до преди няколко години се считаше, че е само за отбрана аудитория. За ризлинга казват, че е като хамелеон - обича стръмни склонове на хълмисти релефи, и хладен климат, но едновременно с това обожава слънцето и защитените места, в близост до реки и водни басейни. Сорт с характер. Именно там, в родното място на ризлинга и около дома си в Рюселсхайм и Дармщад в Германия, ни разхожда най-новия, трети член на Х фамилията на Opel – Grandland X.

 

 

Дали компактният SUV ще успее да заяви категорично своето място в най-конкурентния сегмент в момента на автомобилния пазар, така както ризлингът е станал световноизвестен, ще покаже времето. Но определено моделът, който дели обща платформа с Peugeot 3008 има свое лице и свой характер, които изцяло го определят като Opel.

 

На голямата предна решетка е стъпила светкавицата на Opel, обгърната от елегантни хромирани крилца, които продължават към изтънените LED предни светлини с два криловидни елемента, по които може отдалече да бъде разпознат всеки Opel. Предният капак е с характерния за Opel ръб, за който казват, че е израз на дизайнерската философия „Скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“.

Мускулестите арки на калниците и защитните елементи в долната част на автомобила подчертават офроуд излъчването на Grandland X. Заедно с това деликатният релеф на типичното „острие” на Opel в долната част на вратите идентифицират модела като член на семейството. Елемент на индивидуализация, а възможността покривът да е в контрастно черен цвят.
Погледнат отзад Grandland X е истински SUV - широка стойка, сребристи предпазни елементи с интегрирани накрайници на изпускателните тръби отляво и отдясно, а над тях защитни облицовки с тесни задни LED светлини.

 

Grandland X се присъединява към Opel Crossland X и Opel Mokka X, които са с по около 20 сантиметра по-къси. С дължина от 4 477 милиметра, широчина 1 856 милиметра и височина 1 609 милиметра, новият модел има солидно SUV излъчване, което може да гарантира пътуването по различни пътни настилки. То е подсигурено от различни технологични системи и асистенции за водача.

Електронна система IntelliGrip (предлага се опционално) гарантира сцепление в различни пътни ситуации, като водачът може да избира между пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите, в случай че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъмът на реакция на двигателя при подаване на газ.

 

Grandland X улеснява шофьора, като може да предупреди за опасност от удар отпред и дори може автоматично да спре при разпознаване на пешеходци и липса на реакция от страна на „устройството” зад волана (при скорост до 50 км/ч). Адаптивният темпомат със стоп функция, поддържа скоростта и избраната дистанция до автомобила отпред, и това се оказа сериозно удобство при едно от задръстванията по магистралата. Камера с 360° обзор е помощник при паркирането на автомобила.
Opel е един от лидерите в областта на светлинните технологии, затова и в новия Grandland X не липсват адаптивните предни светлини (AFL) LED, които предлагат светлини за завой, асистент за дългите светлини, автоматично нивелиране, светлини за града и т.н.

 

Интериорът на Grandland X е просторен и изчистен, като обемът му може оптически да се увеличи от опционален панорамен покрив. Материите са с високо качество и с изискан вид. Инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран преливат един в друг и са прецизно насочени към водача. Централната конзола включва три хоризонтални реда от контролни органи за бърз достъп до инфо развлекателната и климатичната системи и контрола на ходовата част.

 

Високо разположени седалки улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. И в този модел се предлагат сертифицираните от AGR (Германско дружество за здрави гърбове) ергономични седалки. А в най-студените дни отопляемите волан, предни и задни седалки ще ви спасят от неприятните ледени първи минути в автомобила.
Ако сте скиори, с едно дърпане може да сгънете някоя от седалките (делене 60/40) и спокойно да превозите ските на семейството. Ще ви остане и достатъчно място за останалото оборудване, защото Grandland X има щедър багажник от 514 л., с лесен достъп и комфортно командване на сензор заден капак, който се отваря автоматично с леко движение на крака под задната броня. Така оставате с чисти ръце дори и в най-калните дни.

 

Grandland X се предлага с два двигателя, които се комбинират с шестстепенни автоматични трансмисии и Start/Stop система – 1,2 л/130 к.с. Turbo бензинов мотор с директно впръскване и 1.6л/120 к.с. дизелов мотор. През 2018 г. се очаква мощен дизелов мотор със 180 к.с. и 8-степенна автоматична скоростна кутия. Също догодина ще се появи и plug-in хибридна версия, която ще бъде и първата изобщо за Opel.

Цената на Grandland X започва от 38 335 лв с ДДС.

 

 

 

Facebook comments