fbpx Грета Петрова, комуникации Mercedes-Benz: Класата се чува в тишината, нали?! | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Грета Петрова, комуникации Mercedes-Benz: Класата се чува в тишината, нали?!

Няма да забравя теста на първите електрически модели на Мерцедес, който Грета организира в разгара на пандемията, когато на всички страшно липсваха живите срещи. Беше пак април, природата се събуждаше, ние бяхме супер камерна група от 4ма души, по един човек в автомобил… Пътувахме до Белчин и там на открито се насладихме на чудесни гледки и на компанията ни. И тогава си казах, че щом Mercedes и Грета имат смелостта да организират събитие, макар и в по-малък мащаб, този живот ще го бъде!

Само преди две седмици бях специален гост на изключително емоционално преживяване с трилъчата звезда - She's Mercedes, (виж ТУК), а днес в любимата ми рубрика „ПР-те“ надниквам в света на Грета Петрова, Мениджър маркетинг и комуникации на Силвър Стар, официален представител на Mercedes в България и си говорим какво е да работиш за такъв голям бранд.

Грета, какво те накара да се насочиш към професията на PR?

Винаги съм казвала, че не аз открих PR-а, а той мене. В ученическите години вярвах, че журналистиката е моето призвание. Още през първата година в университета проходих като репортер, на терен, с диктофон и тефтер в ръка, предавайки новини по телефона. Но истински научих занаята в корпоративна среда, създавайки новини. Там ме отведе една лятна стажантска програма, която напълно промени виждането ми за работата в PR. Преди нея бях убедена, че това е по-скучната част на новините и че след летния стаж няма да продължа в сферата. И както обикновено става в живота, когато най-малко очакваш, тогава става най-хубаво и интересно. Имах честта да уча от един от най-добрите професионалисти в комуникациите – Нери Терзиева, на която дължа най-важните уроци и това, че сърцето ми заби с ритъма на PR-а.

Живеем във все по-дигитално време. Как това променя днес същността на комуникациите и по-специално в автомобилите?

Ролята на нас, комуникаторите, винаги е била да информираме, образоваме и вдъхновяваме. В дигиталното време това се случва навсякъде и по всяко време. Бързото потребление на информация е сред най-големите предизвикателства. Ние не спираме да се учим как да бъдем там, където е нашата аудитория и как да я въвличаме в света на нашия бранд всяка минута. Защото автомобилът вече не е просто средство за придвижване от точка А до точка Б. Той е партньор в задачите, може да ти предлага решения като места за обяд, например, или да оптимизира маршрутите спрямо рутините и графика ти за деня. Комуникира не само с телефона ти, но и с дома ти. И всичко това в една система на свързаност и мигновен обмен на информация, която да споделяме и използваме за наше улеснение.

Смяташ ли, че наистина ще дойде ден, в който ще се продават нови автомобили онлайн? Няма ли да се изгуби емоцията? 

Със сигурност онлайн продажбите ще нарастват в процентно съотношение, защото клиентското преживяване в дигитална среда се развива изключително бързо и динамично. Опциите за онлайн конфигуриране, виртуалните шоуруми и 360-градусовите ревюта на моделите вече са факт. Но вероятно времето, в което автомобили ще се продават само и единствено онлайн, е все още далеч. Защото емоцията зад волана и онова гъделичкане в слънчевия сплит, когато натиснеш педала на газта, няма как да се предаде виртуално. Или поне засега.

Какво е да си PR на Мерцедес?

Огромна привилегия и отговорност е да работиш за бранда, поставил основите на цялата индустрия и олицетворяващ разбирането за класа и съвършенство. Това, да си сред първите, докоснали се до технологичните новости и имащи правото да разказват за тях, носи високи очаквания както от страна на производителя, така и от страна на читателя, зрителя, клиента. Емоцията да видиш в очите или да прочетеш в коментарите възхищението към продукта и достиженията в него, за които ти си разказал и показал, е несравнима. 

Няма да забравя вълнението при първата ми среща с новата S-класа в края на 2020 година, в разгара на Covid епидемията. Тогава светът беше спрял, беше се затворил. Но не и този автомобил. Той гледаше в бъдещето и аз можех с него да погледна там. Вълнувах се като малко дете при представянето му, попивах информация с всички сетива и горях от нетърпение да го покажем на нашия пазар. И докато планирахме подобаващата му премиера, дойде поредният локдаун. Разбира се, първо бе разочарованието, но след него поредното вдъхновение. Защото не можехме да оставим историята на точно този автомобил неразказана, непоказана. Така за два дни трябваше да организираме live streaming представяне в затворения ни шоурум. Застанахме трима души пред камерата, а всички останали зад екраните. Беше интересно преживяване, че дори разпали още повече любопитството на хората за модела и определено остана в историята на премиерите, които сме правили в Силвър Стар.

Има ли специфика в комуникацията на премиум бранд?

Спецификата се изразява в очакванията на аудиторията. Когато брандът е премиум, комуникациите следва да бъдат много премерени, изборът на теми и лица, чрез които да представяш продукта също. Трябва да пазим тънката граница между луксозно и кичозно, между стилно и екстравагантно, между тихо и гръмко. Все пак класата се чува в тишината, нали?!

Има ли безплатен ПР?

Да, този с новинарска стойност и смисъл. Аз съм от онези класически ПР-и, които търсят именно тези истории и се опитват да ги разкажат на света. Винаги се стремя да пречупя новината през призмата на медиите и тяхното съдържание. Влизам в обувките на журналиста и осъзнавам отговорността, която носи към своята аудитория, за да мога да му помогна и заедно да предадем новината. Ние не сме на противоположните страни на барикадата, нашите цели и резултати са общи. И ако материалът стане добър, то това означава, че сме свършили работата.

В какво намираш удовлетворение?

В добре свършената работа, в парченце шоколад и в усмивката на дъщеря ми.

Какво е мястото на инфлуенсърите в комуникационния микс и специално в автомобилния бизнес у нас? Имат ли достатъчно влияние, за да бъдат част от него? Клиентите на Мерцедес в социалните мрежи ли са?

Както си говорихме, нашето голямо предизвикателство в комуникациите днес е как да бъдем там, където е аудиторията ни. Инфлуенсърите помагат в изпълнението на тази задача, като разказват по различен начин за преживяването и досега с марката. Ако медиите и журналистите са тези, които първи експертно показват новостите и дават обективната професионална оценка, то инфлуенсърите на следващ етап допълват емоцията и внасят своя субективен прочит.

Колкото до клиентите – абсолютно да, не само че са в социалните мрежи, но и дори като идват в шоурума, казват, че са гледали дадено видео ревю или са прочели коментари в групите за конкретния модел автомобил. Ще го кажа така: интернетът е голям и информацията дебне отвсякъде :).

Колко време прекарваш в социалните мрежи?

Понякога повече от необходимото, понякога недостатъчно. Те са ми "нужното добро и нужното зло". Често ги използвам като средство да съм достатъчно информирана за важните новини и какво се случва по света и у нас. Понякога ме заливат и се нуждая от офлайн детокс. Но в други моменти много ми помагат, тъй като в забързаното ежедневие времето за близки и приятели никога не стига. Благодарение на социалните мрежи можем, макар и от разстояние и под различна форма, пак да сме заедно.

Как започваш деня?

Аз съм от чучулигите, още преди да отворя очи, планът за деня е начертан. Сутрин съм най-продуктивна и организирана, което понякога влудява хората около мен.

Докато шофирам към работа слушам новини по радиото и си преговарям задачите за деня на ум. Първото кафе пия в офиса, задължително дълго и често студено, не бързам с дозирането. Ако трябва да напиша нещо важно, особено прессъобщение, винаги го правя сутрин. Като цяло утрините са моето време и по тях ще ме познаете.