fbpx Грийнпийс алармира, че станциите за наблюдение на радиацията във Фукушима са ненадеждни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Грийнпийс алармира, че станциите за наблюдение на радиацията във Фукушима са ненадеждни

След нови проверки на радиоактивното замърсяване в град Фукушима и силно замърсения район Айтате миналата седмица, "Грийнпийс" установява, че официалните станции за контрол систематично подценяват радиационните рискове за населението. Работата на правителството по изчистване на радиацията остава разпокъсана, неправилно насочена и недостатъчна, като евакуираните райони, получават по-голямо внимание от гъсто населените.

Повече от 75% от 40те държавни постове за наблюдение, проверени от "Грийнпийс" във Фукушима показват по-ниски нива на радиация, отколкото райони в непосредствена близост. Нивото на замърсяване на места, намиращи се в рамките на 25 метра от постовете, е до 6 пъти по-високо, отколкото на самия пост (2).
"Хората не могат да се върнат към живота си ако домовете им, предприятия или стопанства им са замърсени. Един дом или офис може да бъде изчистен, но е много малко вероятно, че целият район ще бъде освободен на радиационните рискове в рамките на следващите няколко години, което прави много трудно за хората да възстановят своите общности ", заяви Юки Секимото от Грийнпийс Япония.

"Правителството продължава да омаловажава радиационните рискове и да дава фалшиви
надежди на жертвите на тази ядрена катастрофа, когато трябва да се вземат
трудни решения и засегнатите общности да бъдат компенсирани справедливо, за да продължат
живота си".

"Грийнпийс" призовава японското правителство спешно да разпредели повече пари и ресурси за опазване на общественото здраве, както и да се съсредоточи върху изчистване на радиацията в гъсто-населените райони като град Фукушима, вместо да се опитва да изчисти силно замърсени, евакуирани райони, където усилията могат да окажат недостатъчни.