fbpx Guerrilla marketing в Интернет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Guerrilla marketing в Интернет

Най-бързо развиващата се форма за директен маркетинг в световен мащаб е ИНТЕРНЕТ МАРКЕТИНГЪТ. Всеки ден стотици нови потребители се включват към Интернет. Стотици нови фирми лансират уеб страници, напълно автоматизирани за е-commerce (електронна търговия). Ако нашата уеб страница е непосредствено сравнявана с уеб страницата на конкурента ни, който предлага същите продукти и услуги на съпоставими цени, то фирмата, която ще спечели клиента, е тази, която успее да комуникира фирмената си идентичност в Интернет.

Доброто първо впечатление

Никога нямаме втори шанс за добро първо впечатление. Това в много висока степен е валидно за всичко, което правим, дори и за най-простите неща. В частност, правилото е валидно и за дизайна на нашата страница в Интернет. Ако една уеб страница е с неясно съдържание, недобър дизайн, трудно се ориентираме в нея и най-вече не можем да разберем какво е предназначението й, то ще смятаме, че и стоките и услугите, които фирмата предлага, са също така с недобро качество и обслужването също не е на ниво! В подкрепа на това твърдение
е резултатът от едно изследване, извършено наскоро. Известна авиокомпания поръчва специално изследване за проучване на удовлетвореността от обслужването на своите клиенти. Един от въпросите е: “Ако храната, която авиокомпанията сервира по време на полет, не изглежда добре на външен вид, то ще предположите ли, че авиокомпанията не се грижи добре и за двигателите на самолета?” Повечето от отговорите са: “ДА!”

Откъде да започнем?

Логото помага на фирмата да разграничи своя бизнес сред хилядите други в морето на киберпространството. Повечето хора са визуално ориентирани и запомнят графични символи и цветовете на логото. То трябва да съответства на името на фирмата и на нейната идентичност. 
Използвайки едни и същи цветове, разполагайки логото на едни и същи места във всички маркетинг и комуникационни материали, ще наложим нашето лого по-бързо и на по-ниска цена! Логото трябва да утвърждава идентичността на бизнеса чрез цветовете, дизайна и разположението си. Много видове бизнес изискват използването на специфичен цвят или цветове, за да спечелят битката за клиентите. Тези цветове помагат на фирмата да завоюва достойно място в съзнанието на потенциалните клиенти. Цветът на Coca-Cola e червен! Той се използува навсякъде: в логото, маркетинговите материалите, в рекламите, в знаците, в опаковките, в етикетите и т.н.

Кой е правилният цвят?

Цветът на нашите конкуренти, освен ако не сме си поставили специални цели. Според някои психолози, специализирани в използването и влиянието на цветовете, съществуват четири основни цвята (тъмносиньо, синьо-зелено, оранжево-червено и ярко жълто) плюс четири спомагателни цвята (виолетово, кафяво, черно и натурално сиво). Синьото никога не се асоциира с храна. Зеленото се свързва с природата. Кафяво-червеният цвят не е еквивалентен на ниски цени. Нито пък жълтото.
Психолозите твърдят, че тъмносиньото се свързва с дълбочина на чувствата, означавайки чувствителност, задоволство, нежност и обич. Зелено-синьото се свързва с еластичност на желанията, показвайки упорство, самоизтъкване, самопочитание. Оранжево-червеният цвят се свързва със сила на волята, означава желания, възбуда, доминиране и сексуалност. Ярко жълтото показва спонтанност, свързва се с непостоянност, очакване, оригиналност и ободряване.

Цветът или цветовете, които изберем, трябва да се свързват с нишата и идентичността на фирмата ни

Заради нас самите и нашите клиенти е желателно да се асоциираме поне с един цвят. Определяме каква точно е идентичността на фирмата ни и правим всичко възможно, за да я стимулираме и в Интернет. Идентичността рефлектира на стила ни, на дизайна на уеб страницата, на участието ни в дискусионни групи и форуми, на електронния ни подпис към всеки е-mail, на маркетинговите ни материали, на рекламата ни в Интернет, на отношението ни към обслужването на клиентите и т.н.

Всичко, което правим във и чрез Интернет, допринася за идентичността на нашата фирма

Цветовете говорят

Цветовете играят ключова роля за успешната комуникация на фирмената идентичност в Интернет. Цветът говори на клиентите за нашите продукти, услуги, за нашия бизнес, за нашето обслужване. Той им въздейства при вземането на решение за покупка и при избора им от кого да извършат покупката. Много психологически аспекти на цветовете често изглеждат емоционални и лични, а не научни и е трудно да се постигне съгласие по отношение на реакциите към цветовете. Но много от вас ще се съгласят, че някои цветови комбинации се свързват с топло или студено, някои доставят желание и удоволствие, а други означават болка.Червеният цвят може да бъде освен всичко друго и приветствие за “добре дошъл”.

Цветовете въздействат, вдъхновяват, извикват чувства

Комбинациите от цветове събуждат усещане за комфорт, свежест, движение, жизненост, романтичност, богатство, сила, магнетизъм или зависимост, носталгия и много други. Цветът може да се използва за издигане на статуса или престижа на стоките и услугите. Например, често златният и сребърният цвят се противопоставят на оранжевия и светлосиния.

Добавете цвят към вашия уеб сайт

Един от начините за комуникация на фирмената идентичност е да използваме цветовете от нашето лого и да ги превърнем във фирмени цветове, като ги включим в дизайна на нашата уеб страница. Оцветете, например, бутоните за навигация на вашата страница с фирмения цвят. Може би ви се струва, че това не е кой знае какво, но не е така. Този акцент ще придаде уникалност на вашата страница и ще спомогне за комуникацията на фирмената идентичност.
Освен цвета/цветовете на логото, може да използвате различни цветови комбинации (разбира се не произволно, а целенасочено), с които посетителите на вашата фирмена уеб страница да идентифицират качеството на продуктите, услугите и самите специалисти от фирмата.
Цветовете могат да засилят влиянието на фирмената идентичност, когато се използват в комбинация с шрифтовете, разположението на страницата и типографията. Добрата комуникация на фирмената идентичност в уеб, позволява на посетителя на страницата да разпознае какво предлага фирмата дори и ако се премахнат всички текстове. Това е измеримост за истински успех по отношение на комуникацията на фирмената идентичност.

Силата на цветовете

Цветовете притежават огромна сила, ако са използвани правилно. Възползвайте се от тази сила на въздействие и взимане на решение, за да утвърдите идентичността на вашата фирма в Интернет, но запомнете, че използваният цвят винаги трябва да съобщава на потенциалните клиенти какъв е вашият бизнес и да помага на посетителите на вашата страница да определят в кой бранш е вашата фирма и какви стоки и услуги предлага тя.
Цветовете могат да накарат вашето послание да крещи - например с използването на яркочервено и оранжево, или да шепне свежо със светлосиньо, зелено или земни тонове.

www.jnn-marketing.com