GUERRILLA MARKETING в интернет

GUERRILLA MARKETING в интернет

Guerrilla мениджърите знаят, че да се обучават да бъдат критични наблюдатели на други уебсайтове е първата стъпка към подобрението на техния собствен уебсайт. Внимателното анализиране на различните уебсайтове, които посещавате, особено тези на вашите конкуренти, трябва да се превърне в навик. Целта при оценяването е да се наблегне на важността на балансираните уебсайтове. Това са тези, които постигат респектиращи оценки във всички области, а не надценяване на една или две отделни области, и пълно пренебрегване на останалите. Едно от първите неща, които ще забележите е, че повечето уебсайтове постигат много висока оценка в една или друга област, но се провалят или напълно игнорират останалите.

Най-важните категории, на които трябва да обръщате внимание, когато оценявате различните уебсайтове


1 Скорост. Бързото зареждане на началната страница е много важно за успеха на всеки уебсайт. Ако посетителят трябва да чака зареждането на големи графики, най-вероятно е той да напусне този уебсайт и да отиде при друг.


2 Предназначение на уебсайта. Фирмата или продуктите, услугите или целите на организацията трябва да бъдат очевидни веднага. С какви дейности е ангажирана организацията? Кого обслужват те?


3Ангажираност. Веднага трябва да може да разберете ползите или информацията, която фирмата или организацията ви предлага. Потенциалните клиенти или поддръжниците на сайта трябва да видят моментално как взаимоотношението с уебсайта предлага краткосрочни и дългосрочни ползи.


4Навигация. Колко лесно може да намерите търсената информация? Възможността бързо да я намерите е от първостепенно значение, независимо дали се отнася до съдържание, продуктова информация, цена на транспорта или желания е-mail адрес. Информацията е неизползваема, ако не може да я намерите бързо и лесно.


5 Регистрация. Успехът на уебсайта зависи от предоставянето на подбуда, която да мотивира посетителя да се регистрира. Е-mail регистрацията позволява на уебсайта да осъществява последващи контакти по-късно, използвайки информация за нещо ново или пък електронен вестник. Ако уебсайтът не прави опит да получи е-mail адреса на посетителя, то той може никога повече да не посети тази страница.


6Ползваемост. Тя се отнася до лесното четене и групиране на текста. Лесното четене се базира на относително къси линии от текст и липса на затормозяване (тъмен фон с реверсивен текс бързо уморява очите). Групирането на текстовете се отнася до разделяне на информацията на единици, използвайки кратки параграфи, започващи с последователни подзаглавия. Булетите или номерирането в списък позволяват на посетителя с един поглед да обхване цялото съдържание на информацията.


7 Навременност. Колко навременна е информацията на уебсайта към днешна дата? Доверието към него спада веднага, ако той промотира събитие, което се е случило преди два месеца. Уебсайтът трябва да се разглежда като "постоянен процес", който се обновява непрекъснато, за да не отегчава посетителите.


8Дизайн. Подходящ ли е дизайнът за фирмата или организацията, която уебсайтът обслужва? Подредбата, цветовете и шрифтовете определят персоналността на сайта и неговия имидж.


9 Къстомизация. В състояние ли е сайтът да предоставя персонализирана инфомация? При повторни посещения ще могат ли посетителите да осъзнаят къде са се отзовали?


10 Технология. Използвана ли е тя подходящо, за да увеличи стойността на информацията, или е прилагана чисто декоративно, защото е модерно? Звукът, видеоклиповете и анимацията могат да увеличат или да поставят на заден план комуникациите.


11 Повик за действие. Окуражава ли ви сайтът да предприемете следваща стъпка, да изискате повече информация или да направите покупка?


12 Общество. Стимулира ли сайтът чувството ви за принадлежност, ентусиазъм или лоялност? Мотивира ли ви да бъдете въвлечен чрез задаване на въпрос или коментар?

Всички читатели на сп. "твоят БИЗНЕС", които желаят да получат картата за оценяване на уебсайт в електронен формат, могат да изпратят e-mail на адрес: jnn@jnn-marketing.comсъс
Subject: WebCard. Използвайки картата за оценка на уебсайт, ще развивате навика да оценявате критично поне по един уебсайт всеки ден. Ще бъдете изненадани от факта, колко важни неща може да научите и да приложите при разработването на вашия уебсайт.
Препоръчвам ви и една уникална възможност за популяризиране на уебсайта ви.
Регистрирайте го за участие в седмото поредно годишно издание на престижния конкурс "БГ Сайт" на адрес: www.bgsite.org и се покажете пред десетките хиляди посетители на сайта на конкурса.

За контакти:
JNN Консулт ЕООД
тел.: 0888 616 498,
e-mail: jnn@jnn-marketing.com
www.jnn-marketing.com


Facebook коментари