fbpx Гумите за SUV автомобилите са с повече изисквания | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гумите за SUV автомобилите са с повече изисквания

етикети

Високите и тежки SUV модели се нуждаят от подходящи гуми както за лятото така и за зимата. Тези модели обикновено използват гуми с различна каучукова смес и по-здрави материали в сравнение с моделите за леките автомобили.

„Големият размер на SUV автомобилите и високите страници на профила на гумата, представляват предизвикателства по отношение на дизайна на гумите. Важно е усещането при управление, завиването и цялостно поведение на гумата при екстремни ситуации да бъде възможно най-добро.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Висококачествените гуми се открояват при всички сценарии на шофиране. Първокласните гуми са тихи при добри условия, тоест на сухи и прави асфалтови пътища. На мокри или заледени пътища можете да усетите разликата в усещането при управлението на гуми с по-високо и по-ниско качество. В екстремни ситуации, като например внезапно спиране или аварийна смяна на лентата за движение, разликата е огромна.

„Разработчиците и тестерите на автомобилни гуми са запознати с екстремните условия, което им позволява лесно да откриват основните разлики между различните гуми. Обикновените шофьори обаче не е задължително да мислят за това. Те могат да са изправени пред екстремна ситуация веднъж, но това ще бъде моментът, в който висококачествените гуми имат най-голямо значение.“, припомня Дражик.

По-високо налягане в гумите за SUV

Шофьорите могат сами да повлияят на безопасността при шофиране като редовно проверяват налягането в гумите си. Добре е да проверите ръководството на автомобила за препоръчителното от производителя ниво на налягане в гумите. Шофьорите, които са свикнали с леки автомобили е възможно да оставят твърде ниско налягане в гумите, когато сменят автомобила си с SUV модел.

„SUV моделите изискват малко по-високо налягане в гумите отколкото леките автомобили и разликата е значителна. При извършване на рязка маневра с тежък автомобил – като например аварийно избягване на друго превозно средство, е важно гумите да реагират правилно.“, казва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти” в Nokian Tyres.

„В интерес на стабилността по време на шофиране, Nokian Tyres препоръчва винаги да напомпвате зимните си гуми с 0.2 бара налягане над препоръките на производителя.“

Арамидните влакна подсилват гумите

Развитието на продуктите в автомобилната индустрия напредва със значителни темпове през последните няколко години. Характеристиките, които са особено важни за потребителите – сигурност, управление и икономия на горивото – постоянно се подобряват.