Хайде до Белград, ей го къде е !

Ухание на печени кестени и фъстъци, бляскави витрини на световни брандове, цветни улични заведения, пълни с хора, страхотни улични музиканти, достойни за сцените на концертни зали, тълпи от младежи …Така ни посреща столицата на съседите – Белград, на 400 км от София. Ако се чудите къде да отскочите в настъпващите пролетни уикенди, горещо препоръчваме тази дестинация с две нощувки. Пътят е отличен – магистралата започва още преди Ниш (такса 9 евро в посока) и ако няма навалица на границата с Калотина за 5 часа ще сте в сръбската столица.

В своята 2300-годишната история, Белград е опустошаван 40 пъти. И въпреки, че днес изглежда леко разхвърлян, събрал различните стилове на епохите, градът има специфична хубост, много живот с неговите 1,7 милиона жители и неподправена житейска откровеност. Столицата на комшиите е известна с нощния си живот и посетителите от цял свят, която успява да привлича. Интересните места, които да посетите в града не са никак малко - от Белградската крепост „Калемегдан”, през бохемския квартал „Скадарлия” до храма „Свети Сава” и квартала Земун, до музея на Тито и на Никола Тесла.

Парк Калемегдан и Белградската крепост

 

Според исторически данни Калемегдан е част от крепостен град от средните векове. По времето, когато градът е част от Османската империя, крепостта получава името „Калемегдан“, което в превод означава „замък“, „площад“. Крепостта се намира в едноименния парк. Той е най-големият парк в Белград и е сред основните забележителности на сръбската столица. Сградата на Калемегдан е реставрирана няколко пъти. Архитектурата ѝ е изключително автентична, като през годините различните владетели на града са достроявали различни части от крепостта и това до голяма степен е допринесло за масивния вид на крепостта.

Една от най-атрактивните части на крепостта е средновековна часовникова кула, построена през XVI век, която и днес отчита точен час. Калемегдан има няколко наблюдателни кули и масивно каменно укрепление, което е бранело от нашественици. Според местните именно белите каменни плоскости, от които е изградена крепостта, са първоизточник на наименованието на града – Белград.

 

Калемегдан е построена на връх, откъдето се открива прекрасен изглед към новия град и величественото сливане на реките Сава и Дунав. Днес това е парк за разходки и почивка до малките часове на нощта, дори и през зимата. Входът е откъм главната пешеходна на стария град „Кнез Михайлова”.
В парка можете да видите големият военен музей на открито, както и леко странния мини Джурасик парк, който обаче събира цялата детска любов и винаги е пълен с малчугани.

 

Главната пешеходна улица в стария град „Кнез Михайлова” винаги е пълна с хора. От двете и страни се редят луксозни магазини и бутици на всички световни брандове, уютни кафенета и ресторантчета, пекарни, от които ухае на прясно изпечени колачета и сладости.

Улица „Скадарлия” – белградският Монмартър

 

Разбира се, нямам как да посетите Белград и да не отидете до прословутата улица “Скадарлия” – малка пешеходна зона, на която от двете и страни са наредени едно до друго цветни кафенета и ресторанти, носещи историята и духа на Стари Београд. Помислете само, че през 1860 г. в сръбската столица е имало цели 307 кръчми! 14 от тях са били на ул. Скадарлия. Мястото постепенно се превърнало на сборен пункт на местната бохема и хора на изкуството. Историята е категорична, че без това средище, литературата на Югославия и Сърбия не би била същата. Тук са идвали Бранислав Нушич, Иван Будин, артистите Чича Илия Станович, Мирослав Гаврилович, дори испанския крал Хуан Карлос и кралицата на Великобритания Елизабет II, Джина Лолобриджида, Алберто Моравия, Ален Делон и още много други звезди. Може да се окажете точно на техния стол.

В който и сезон и по което и да е време да попаднете тук, винаги има посетители, а много често още отдалече може да чуете живи изпълнения на стари градски песни. Дори и да не сте любители не този стил – ще ви хареса. Тези стотина метра омайват и ви пренасят в други времена.

 

Уличката е преустроена през 1966 г. като са ремонтирани едни от най-популярните ресторанти, за да се съхрани духът от едно време. Най-популярните са „Три шишера”, Златни бокал, Два бела голуба, Има дана, Булвар (първият белградски мюзикхол, където не липсвали скандали и любовни драми), най-големият „Два йелена” (Двата елена). Въпреки, че е има места за почти 600 души (7 зали и три градини) любезните домакини ни казаха, че през лятото, ако нямате резервация за вечерта, няма намерите свободно място, а през уикенда зимата петък и събота вечер се пръска по шевовеве.

 

И неслучайно – храната е много вкусна (с ръка на сърцето признаваме, че месото е по-добро от нашето, но пък ги пием по салати и предястия). Плескавици, вешалици, ущипци, спържа, задължително каймак, който се топи, като го намажете на цвърчащите меса… Цените са като у нас, а настроението е на макс. Разбира се, трябва да опитате местните ракии – крушова, дюлева, черешова. Може да ви се сторят по-парфюмирани, но пък на другия ден глава не боли, дори и да ги редувате (тествано лично!). Имайте предвид обаче, че навсякъде пушенето е разрешено и ние, отвикнали вече от задимения въздух в заведенията, трудно приемаме този навик. За пушачите обаче е рай.

 

 

Джура Якиш – паметникът на скадарлийският барабанчик, който дълги години обявява най-важните новини.

Сливането на реките Сава и Дунав

 

Място на сливането на двете реки е впечатляващо само по себе си и е едно от най-посещаваните места в Белград. Намира се точно под крепостта Калемегдан и до Големия военен остров, който е абсолютно непокътната част природа. Тук се вихри такъв нощен живот, че цяла Европа може да завижда на сръбската столица. Купонът тече цяла нощ на наредените едно до други плаващи заведения - ресторанти, кафенета и клубове. Те буквално никога не спят – отворени са 24 часа 7 дни в денонощието.

Историческият квартал Гардош

Ако имате ден повече, трябва да посетите историческият квартал Гарош, запазил своя облик с тесни улички, стари къщи и църкви. Той е разположен на хълм, на чийто връх се издига кулата „Сибинянин Янко”, откриваща красиви гледки към Сава и Белград. Тук ще откриете приятни заведения. Намира се в квартал Земун, който някога е бил отделно градче, а днес любима част от столицата заради оживения си кей с множество заведения и увеселителен парк.

Къщата на цветята – музеят на Тито

 

Историческият държавен лидер на Югославия Йосип Броз Тито е начело на Югославия от 1945 г. до последния си ден, когато умира на 87 г. на 4 май 1980 г. Погребан е в Къщата с цветята, която е била построена като негова зимна градина пет години по-рано. Днес тук се намира мраморната гробница на Тито по негово собствено желание приживе. Освен това може да видите уникална експозиция с подаръците на президента, както и кабинетът му с впечатляващото бюро, както и други произведения на изкуството. Къщата е част от музей на югославската история.

 

Музеят на Никола Тесла

Ако се интересувате от наука, може са посетите музея на Никола Тесла, който се намира в центъра на Белград, в красива вила от 1929 г. В съответствие със завещанието на Тесла пази всичките му вещи, преместени в Белград през 1951 г. Ще надникнете в оригиналните му книги, списания, чертежи, документи, снимки и макети. Повече информация на nikolateslamuseum.org


 

Facebook comments