Honda CR-V Hybrid - истинската мощ (тест драйв)

 

Представяте ли си, ако само половината от автомобилите, които са движат в градовете са хибридни? Тоест голямата част от времето, в което пътуват изминават на ток. Ако подминем глобалната теза за чистота на въздуха, защото всички сме настръхнали за нея, но ако може нещата да се случват извън нас, то със сигурност другият ефект ще е намаляване на общия градски шум и подобряване на шофьорското поведение. Само тези три факта, мисля, че са огромен повод да кажем „да” на хибридите, докато дойде времето на масовите електрически автомобили.

 

Honda върви в тази посока като в началото на годината изкара на пазара CR-V Hybrid, модел който лично аз качвам няколко стъпала над CR-V с 1.5-литров VTEC TURBO бензинов двигател. 

 

Първото, което леко ме учудва е липсата на какъвто и да е лост за трансмисия – явно той отива в историята и движението напред, назад и паркинг се командват от три бутона на централната конзола. В началото ти се струва леко странно и постоянно търсиш лоста, но на втория ден вече така свикваш с ултра лесното боравене с копчетата, че оценяваш огромното им предимство. Освен това мястото което се отваря заради липсата на лост, е много голямо.

Новата хибридна система Multi Mode Drive i-MMD се състои от два електромотора, единият от които е електрогенератор, задвижващи автомобила в електрически режим и 2,0-литров бензинов силов агрегат с вътрешно горене i-VTEC, работещ по цикъл на Аткинсън с максимална мощност 145 к.с.

 

Единият електрически мотор е с максимална мощност 184 к.с. Той има двойна роля – задвижва автомобила в съответния режим или генерира електроенергия, тъй като е свързан с електрическия мотор-генератор. Последният на свой ред създава електроенергия, а тя се добавя към акумулаторните батерии и така се автомобилът се движи в електрически режим и тогава ускорява много бързо.

 

Хибридната система i-MMD не се нуждае от конвенционална трансмисия и затова е оборудвана с 1-степенен съединител с фиксирано предавателно отношение, който създава директна връзка между подвижните компоненти и по този начин се осигурява плавно предаване на въртящ момент през цялата система.
Може да се кара в три режима на движение – напълно електрически, хибриден, който ползва електроенергията от генератора към задвижващия мотор, допълнително количество идва от батериите, и такъв, в който превес има двигателят с вътрешно горене. И тук умната система сама изчислява кой е най-подходящият за даден момент режим и директно го избира.

И ако и вие сте достатъчно умни и не държите да демонстрирате излишна мощ в града, можете да изминавате доста електрически километри електрически. Надиграването със себе си за печеленето им (рекуперация) от първоначално забавление се превръща в навик и по естествен начин превръща всеки шофьор в много по-разумен водач. 

 

Аз останах изключително впечатлена от поведението и мощта на този двигател. Може да разчиташ на потенцията му във всеки един момент и в същото време усещаш лекота в управлението на иначе голямата машина. И понеже никога не бях ходила на бали, реших да премина през житните коловози, направени от модерните комбайни. CR-V ги сяде като вафли, и то на ток!:)

 

 

 

Цените на хибридният CR-V започват от 63 990 лв. с ДДС. Най-ниското ниво на оборудване е Comfort e с предно предаване, а най-високото – Prestige – с четири задвижващи колела. За отаналите два варианта на обзавеждането - Style Plus и Premium купувачите ще могат да избират между двата вида предаване. 

 

Facebook comments