Храните с точни етикети с описание на съдържанието

Асоциацията "Активни потребители" застава зад следните предложения във връзка с гласуване на нов регламент за предоставянето на информация за храните, което трябва да стане другата седмица в Европарламента.

- За храните задължително да се дава информация и на предната страна на опаковката, и на гърба.

- На гърба на опаковката да се изписва съдържанието на осемте основни хранителни елемента (енергия, протеини, въглехидрати, захар, целулоза, мазнини, наситени мазнини и сол), както и на транс мазнините на 100g/100ml и за порция.

- Върху предната страна на опаковката да се дава информация само за четирите съставки, които в по-големи количества правят храната нездравословна - мазнини, наситени мазнини, захар и сол. На принципа на светофара, те трябва да са оцветени съответно в червено, жълто (кехлибар) или зелено, в зависимост от това дали съдържанието на съответната съставка е високо, средно или ниско. Така потребителят лесно ще се ориентира с какво се храни и купува.

- Етикетите на храните трябва да са ясни и четливи. Размерът на шрифта да е най-малко 3 mm и да има значителна разлика между печатните букви и фона.

Мерките са неотложни, предвид факта, че наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в световна епидемия. По прогноза на Световната здравна организация през 2015 г. се очаква броят на хората с наднормено тегло по света да нарасне до 2,3 милиарда (от 1.6 милиарда през 2005 година). За същото време броят на затлъстелите възрастни ще се увеличи от 400 милиона до 700 милиона човека.

В България процентът на хората с наднормено тегло и затлъстяване расте от година на година. Въпреки влязлата в сила Наредба за здравословно хранене на учениците, която забранява в училищните столове и бюфети да се продават продукти с високо съдържание на мазнини и захар, същата тенденция се наблюдава и при подрастващите.
 

Facebook comments