fbpx Hyundai KONA – няма как да е скучно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Hyundai KONA – няма как да е скучно

Hyundai KONA – няма как да е скучно

етикети

 

Февруари е, а навън са 15 градуса, имам усещането, че ще идва пролетта, освен това е петък, краят на една усилена работна седмица. Отдалече забелязвам пролетно зелената KONA, която ме очаква. Като че ли птички пърхат около мен. Отварям вратата, а жълто-зеленото, което ми създава усещане за събуждащата се природа след зимен сън, продължава - колани и декорации по таблото и седалките в същия цвят, които великолепно контрастират на черния фон. Аха и ще си затананикам от удоволствие… Няма как този цветен пейзаж да не създава настроение. Освен това имам чувството, че съм с десетина години по-младаJ . Натискам стоп/старт бутона и потеглям, с усмивка. На разположение имам върховият двигател на модела – 1,6 T-GDI със 177 к.с. и 4x4 задвижване със 7-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител. Очертава се добър уикенд.

 

Ето, това са първите ми впечатления от изцяло новия модел на Hyundai, на който марката залага изключително много, още повече, че е в сегмента, който в последните години и най-вече в изминалата година регистрира главоломен ръст – този на компактните кросоувъри. KONA обаче е една крачка напред пред събратята си – предлага и така търсеното 4х4 задвижване.

 

Докато пътувам из града в действие влизат няколко системи – на няколко пъти получавам червени сигнали, че близо пред мен има автомобил, предната камера и сензор могат да засекат и юрнал се през глава безумен пешеходец, а системата дори може автоматично да спре автомобила. Все повече оценявам и сигнализацията в страничните огледала за наличие на автомобил в сляпата точка. Много практичен се оказва и асистентът за предупреждение за потенциален сблъсък на заден ход, когато излизам от едно място.

 

В началото на лято ‘17 имах изключителната възможност да присъствам на статичната световна премиера на модела не къде на е, а в модната столица на Европа – Милано. Неслучайно – освен всичките си достойнства като автомобил с отлично пътно поведение и високо оборудване, KONA e създадена и като фешън икона – ярко забележима отдалече, което особено за младите хора е от огромно значение, оборудвана с всякакви технологии за сигурност, задължителната свързаност със света, страшно много удобства като Head-up display, безжично зареждане на телефон, модерен плаващ сензорен екран, съвсем достатъчен багажник (361л).
Забележете предната каскадната решетка, обрамчена с блестящ хром, с разпознаваемия дизайн на двойните фарове – ярко и категорично присъствие. Силно изтеглени горе LED светлини, мускулест преден капак, висока стойка – всичко това говори за SUV характер.

 

Вече съм на магистралата и натискам здраво педала – KONA се държи много добре. Със задоволство установявам, че доста добре ускорява на баира след 120 км/ч. В един по-кротък участък усилвам аудио системата – тя е американската KRELL. Честно казано музикалното ми ухо е чак изненадано от качеството – слушам хита на Sia Cheap Thrills като усилвам на Max и имам чувството, че с автомобила направо трептим вече от удоволствие и …в този момент системата за поддържане на лентата ме връща в правия път с усилие от волана, защото леко съм се отклонила:)

 

 

В съботната сутрин, оставяме модата и асфалтовите пътища и разхождам KONA сред природата. Заради високия клиренс нямам никакъв проблем да премина по каруцарски пътеки. Системата за задвижване на 4-те колела Advanced Traction Cornering Control сама разпределя въртящия момент към това колело, което има нужда. Ето защо усещам стабилност дори и на заледените участъци от черния път.

 

Събуждам се в неделната утрин, а пролетта е останала само върху KONA – навсякъде е бяло, а пътят пред къщата е девствен. Е, сега е моментът да видя как ще се справи автомобилът с този сезон. Включвам подгряване на волана и на седалката (с много бързо действие) и натискам бутона, който включва постоянно 4х4 и давам напред. Браво, KONA! Много добро поведение! Върви по неразрината улица без никакъв проблем (е, не са 20 сняг, но все пак си достатъчно покритие). Понеже познавам собственикът на трактора в селото (с мисъл, че ако затъна, ще дойде да ме изтегли) продължавам да вкарвам автомобила в терен, в който има сняг и доста кал – отново неочаквано за мен добро представяне.

 

Разделям се с KONA като съм убедена, че тя ще намери своите собственици – онези динамични и „светли” хора, които дори и в тъмните дни намират сили да се усмихват и за които всеки миг трябва да се живее максимално. Пожелавам им като тестовият автомобил, с панорамен покрив, за да са наслаждават на света по всяко време.