Идва ли краят на уволненията?

Идва ли краят на уволненията?

6-тото глобално проучване на Антал Интернешънал показва покачваща се тенденция при подбора на професионални и ръководни кадри в България

С настъпването на кризата освобождаването на кадри бе една от най-сериозните стъпки за оптимизация на разходите. Тази тенденция засегна и много големи компании, които освободиха кадри на ръководни позиции, защото разходите по техните заплати и осигуровки се оказаха сериозно перо. 2007- 2008 г. бяха години на “кражба” на кадри. Тогава чухме и за термина “headhunting”, буквално преведено “лов на глави”. Не малко бяха случаите, когато за купуването на един маркетинг специалист в рекламна агенция се плащаше от 7000 лв. нагоре... 2009г. се оказа на другия полюс. Всеки, който е на работа е щастлив, че я има и изречението “ще си почивам и ще обърна внимание на себе си” придоби друго съдържание.
Последното тримесечното проучване на Антал Интернешънал за тенденциите при наемането и освобождаването на персонал по света показва обаче, че нивата на наемане в България са се повишили от началото на 2010 г. и уволненията на професионални кадри намаляват.


„Global Snapshot” проучването на международната фирма за подбор на персонал Антал е направено в над 9600 организации в 55 страни относно това дали в момента наемат или освобождават на професионално и мениджърско ниво. Проучването още има за цел да разбере какви са плановете на компаниите в следващите три месеца. 47% от компаниите са заявили, че в момента наемат кадри, в сравнение с 41% от последния доклад, изготвен през януари.


Процентът на българските компании, които освобождават мениджъри и експертни кадри, също се е понижил значително - от 28% той е спаднал на 19% в сравнение с предното тримесечие.


Останалите страни от Източна Европа показват смесени резултати. Русия и Чехия имат най-високи нива на наемане в региона – съответно 66% и 61%. Унгария има най-ниска активност в сферата на подбора – само 19% от компаниите наемат персонал.


„Въпреки че някои страни, особено в Източна Европа, все още виждат влошаване на трудовия пазар, глобалната картина определено се подобрява отново” казва Главният Изпълнителен Директор на Антал Тони Гудуин. „ В последните две издания на Global Snapshot ние се колебаехме да предположим, че започва едно истинско и продължително възстановяване, тъй като можеше банковата общност да обяви отново неприятни изненади. Въпреки факта, че тази индустрия в момента оглавява класацията на най-активните сектори в света, ни дава увереността да предположим, че е малко вероятно да последва втора рецесия след подобрението. Като резултат възникващата „война” за таланти, която вече започна може да стане по-ожесточена през следващите месеци, след като най-прозорливите компании привличат хората, които ще им осигурят най-голямо предимство при подобряващите се пазари.


В района на Персийския залив общото ниво на наемане и уволняване е приблизително същото като глобалните тенденции, като очакванията за следващите тримесечия са много добри. Високо ниво на наемане на кадри се очаква в Саудитска Арабия и ОАЕ, а най-лоши са тенденциите в Йемен.
В Китай 72% от компаниите възнамеряват да наемат ръководен персонал, а в Индия цифрите са още по-зашеметяващи – 96% от фирмите планират да назначат кадри в следващите три месеца.
Последните данни за пазара на труда в САЩ показват, че броят на работните места в икономиката на САЩ се покачва. Процентът на компаниите наемащи мениджъри и специалисти се е увеличил от 56% през януари на 63% през май, като се очаква да нарасне на 66% през следващите тримесечия.


 


 

Facebook коментари