fbpx Идва ли нов бестселър? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Идва ли нов бестселър?

Както и за много други хора по света, и моят първи личен автомобил беше бестселъра Peugeot 205. Като всяко първо нещо – ще го помня цял живот, а и ми вършеше отлична работа (въпреки, че беше втора ръка и бе видял достатъчно) – компактен, харчеше малко и не изискваше много поддръжка, освен това неведнъж съм го забравяла отключен – никой не му посегна Днес, 17 години по-късно след срещата ми с „първата любов”, гледам последния наследник на фамилията Пежо „200” – изключително модерен, с атрактивни цветове, богато оборудване, широка гама икономични модерни двигатели, най-общо казано – светлинни години разлика спрямо първия модел 205. И все пак е Peugeot.

 

С 208 марката очаква да завладее отново върховете, достигнати с предните поколения 200, въпреки, че борбата в компактния клас В днес е повече от ожесточена. С колеги журналисти имахме възможност да сме сред първите, които да тестват новия модел.

Екстериор

Определено външният вид на 208 прави впечатление. Блестящият хром, който присъства в много елементи, дава усещане за лукс и съвремие. В зависимост от нивата на оборудване има разлика и в радиаторната решетка. Фаровете продължават да напомнят котешките очи, но са доста по-елегантни и особено красиви във версиите с диоди и светлинни водачи, които дават отлична видимост през нощта. Моделът има две версии – с три и пет врати, чиято разлика е в профила, с елегантна хромирана линия в тривратката и удобно отваряща се врата, която дава лесен достъп до задните седалки. Като цяло, профилът излъчва и повече спортен хъс. Сериозна „диета” е имало по отношение на общото тегло, което е намалено спрямо 207 и така е достигнало 975 кг. във версиите с трицилиндрови мотори. 

Намалена е и дължината – със 70 мм, като те наистина много пъти са фатални, най-вече при намиране на място за паркиране. Моделът има приятелско излъчване, така че да грабне от пръв поглед една млада аудитория, която е и потенциалният нов собственик на 208.

 


Интериор

Първото нещо, което ми направи впечатление, когато седнах на шофьорското място, бе малкият волан. В първия момент ми се стори леко странно, но след известно време установих, че е изключително удобен, особено, когато започнах да катеря завоите към Бъндеришка поляна край Банско. Освен това успях да го регулирам така добре, че да не закрива по никакъв начин информацията от таблото. За съжаление обаче, моите колеги мъже не успяха да си намерят добра позиция, която да не им скрива част от приборите.


Следващият сериозен акцент е големият сензорен дисплей – 7”, който, дава усещането, че имаш таблет под ръка и връзка с околния свят. Вярно, че трябваше да си поиграем докато разучим функциите, но пък после се оказа, че е много лесно да се командва всичко – навигация, аудиосистема, информация за автомобила. И тук хромът дава актуално излъчване. Тапицериите предлагат общо 8 разновидности, съчетавайки още черен лак, кожа и други дизайнерски елементи. Иначе купето е много просторно – имах достатъчно място дори и зад 1,90-метровия ми колега.

 

Направи ни впечатление добрата акустика и сериозното обезшумяване на купето, което ни позволяваше да си говорим свободно и да слушаме музика едновременно, без да се налага да повишаваме гласови децибели. Просторът в купето може да се увеличи със стъкления покрив, който е опция.

 

 

Двигатели

208 се предлага с богата гама бензинови и дизелови двигатели, които се съчетават с механична и т.нар. пилотирана 6-степенна скоростна кутия. На практика тя изпълнява функциите на автоматичната, но се управлява от робот. Има възможност и за ръчен режим на управление, от лостчета на волана. В стремежа си за търсене на икономични мотори и използваната от почти всички марки стратегия ”даунсайзинг”, 208 отговаря с 1.0 л и 1.2 л VTi бензинови мотори (68 и 82 к.с.) с много ниски вредни емисии, добър въртящ момент и най-вече нисък разход. Най-мощният мотор е 1,6 л/156 к.с.
При дизеловата гама много добър вариант е технологията e-HDi, която благодарение на Stop&Start системата редуцира градския разход с 15%. Тя е внедрена в четири от петте двигателя. Разбира се, има и стандартен мотор 1,4 HDi, 68 к.с. който е много добър вариант като мощност, разход, цена – струва 24 хил. лв. с ДДС. Най-мощният мотор при дизелите е 1,6 л, 115 к.с.
Иначе базовата цена на 208 започва от 20 927 лв. за най-малкия бензинов мотор. Важен момент е, че има модификации, които ползват данъчен кредит, благодарение на фабрично N1.