Икономиката на споделяне е тема на международна конференция

Виена е инициатор и домакин на международна конференция по темата за икономиката на споделянето.

С лавинообразното нарастване на употребата на смартфони и таблети платформите Uber, Lift, Sidecar, Airbnb, wimdu, 9flats и т.н. доведоха сектора на услугите до хаос и от месеци са в заглавията на медиите от цял свят. Това, което започна като безобидна разменна борса в квартала, отдавна се превърна в доходоносен бизнес модел за корпорации с обороти в милиарди и техните инвеститори. Предложенията на икономиката на споделяне – от настаняването до таксиметровите услуги – се увеличават бързо в световен мащаб и ще продължат да съществуват. За услугите, които досега подлежаха на регулация, това е ситуация на конкуренция, която поставя фундаментално под въпрос създадената държавна и социална структура – от стандартите за качество през наредбите за закрила на работната ръка и защита на потребителя до данъците и таксите. Трябва ли споделените услуги да бъдат забранявани, регулирани или либерализирани?

Всички тези въпроси ще бъдат тема на международната конференция „Локални герои & глобални играчи. Доколко е почтена икономиката на споделяне?“, която се провежда по инициатива на градските власти на Виена. Форумът ще разгледа различните аспекти на проблема и ще покаже какви стъпки са предприели други европейски градове. Доколко е почтена икономиката на споделяне? Какво е влиянието, което оказва върху създадения местен продукт? Кои браншове са особено засегнати? Как се променят трудовите отношения и отговаря ли това все още на нашата представа за “добра работа”?

Конференцията ще се проведе на 2 ноември 2015 г. в Тех Гейт Виена, участието е базплатно, а регистрацията става онлайн на http://www.sharingeconomy2015.at/

Facebook comments