fbpx Има голям потенциал за бизнес със Сингапур | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има голям потенциал за бизнес със Сингапур

Бизнес семинар „Как се прави бизнес в Сингапур и Югоизточна Азия” с лектори от Европейската Търговска палата в Сингапур, Бизнес Федерацията на Сингапур и Министерството на икономиката, енергетика и туризма на Република България събра представители на бизнеса у нас.

Оказва се, че съществуват редица предпоставки и желание както от страна на български фирми, така и на фирми от Югоизточна Азия за задълбочаване на двустранното сътрудничество. Сингапур е приоритетен търговско-икономически партньор за България в района на Югоизточна Азия. През 2011 г. АСЕАН е трети по големина външнотърговски партньор на ЕС. През изминалата година двустранната търговия на стоки и услуги между двете организации надхвърля 206 млрд. евро. Въпреки световната финансова криза, икономиките на държавите от АСЕАН отбелязаха значителен ръст през последните години.

Сингапур е лидер в това отношение като през 2010 г. отбелязва ръст на БВП от близо 14.5 %. България би могла да играе ролята на врата за компаниите от страните от АСЕАН, които искат да навлязат на пазарите на съседните на България страни на Балканския полуостров, както и в други страни от ЕС. От друга страна, 600-милионният пазар на страните от АСЕАН предоставя добра възможност за експортно ориентираните български фирми. Сред важните сектори на икономиката в Сингапур са електрониката, био-медицината и нефтохимическата промишленост.
През първата седмица на октомври БТПП ще организира бизнес делегация до Сингапур с подкрепата на Европейската търговска палата в Сингапур и Бизнес Федерацията на Сингапур, за което бе отправено покана по време на семинара.