fbpx Има реални възможности за разширяване френските инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Има реални възможности за разширяване френските инвестиции

Има реални възможности за разширяване френските инвестиции

 „България е все още непознат пазар за френските партньори, но ще е положат необходимите усилия това да се промени. Определяща ролята за задълбочаване на сътрудничеството между България и Франция през последните 10 години има и Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК).“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по отбелязване на десетата годишнина от учредяването на ФБТИК.

Франция заема 5-то място сред водещите партньори на България от ЕС по отношение на износа и 7-мо място по отношение на вноса. В последните години двустранните отношения бележат активно развитие. В сравнение с 2005 г. стокообменът с Франция е нараснал с 54%, като през 2014 г. достигна до 1.7 млрд. евро.

Франция е и водещ инвестиционен партньор. По данни на БНБ преките френски инвестиции в България възлизат на повече от 1.2 млрд. евро от 1996 г. насам. Най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността, следвани от финансите, търговията, селското стопанство, строителството и банковия сектор.

Реални възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България има в секторите енергетика, управление на води и отпадъци, изграждане на инфраструктурни обекти, хранително-вкусова промишленост и в частност биологично земеделие, лозаро-винарския бранш, фармацевтика, туризъм и др.