fbpx Инициатива “КРИСТАЛНО ЧИСТИ” ще се бори за контрол при безалкохолните напитки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Инициатива “КРИСТАЛНО ЧИСТИ” ще се бори за контрол при безалкохолните напитки

Инициатива “КРИСТАЛНО ЧИСТИ” ще се бори за контрол при безалкохолните напитки

Старт на инициативата КРИСТАЛНО ЧИСТИ дадоха 8 компании, членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България (AПБНБ). Партньори на инициативата са Омбудсманът на Република България Мая Манолова, Комисията за защита на потребителите и Асоциацията „Активни потребители“.Целта на инициативата е да се въведат правила и контрол, които да ограничат сивия сектор и безотговорното говорене по темата за водата, жизненоважна за всеки.

Инициативата КРИСТАЛНО ЧИСТИ е израз на убедеността на подкрепящите я, че икономическото развитие на България и зрелостта на обществото зависят от ангажираността и приноса на всеки гражданин.

„Компаниите в Асоциацията от години следват най-високи международни стандарти в своята дейност“, заяви изпълнителният  директор на Асоциацията Жана Величкова. За миналата година само компаниите, инициатори на КРИСТАЛНО ЧИСТИ, са внесли в държавната хазна над 86 млн. лв. данъци, такси и осигуровки. За екологична отговорност са платили над 2,5 млн. лв. Инвестициите им в дарения за социални каузи надхвърлят 750 000 лв. За развитие на служителите си тези компании са инвестирали над 1,2 млн. лв. Направените инвестиции в икономиката на България само за последните 5 години надхвърлят 130 млн. лв.

Тя подчерта, че потребителите искат гарантирано качество, ясни стандарти и отговорност, постоянен контрол - най-доброто за себе си и за семейството си. Направено през октомври 2016 г. по поръчка на Асоциацията онлайн изследване сочи, че качеството, вкусът и марката са най-важните фактори, които определят избора на бутилирана вода. Цената остава едва на пето място. „Що се отнася до най-важния мотив за изграждане на доверие в една компания, за почти всички участници това е гаранцията за качеството на продукта. По степен на важност следват постоянството в качеството и постоянният контрол, осъществяван от самата компания. 83% от потребителите се доверяват на компании с наложени марки на пазара“, обясни Юлиян Добрев, изпълнителен директор на агенцията, направила маркетинговото изследване BluePo!nt.

Инициаторите на КРИСТАЛНО ЧИСТИ поемат пореден реален ангажимент към бъдещето на България. Компаниите ще инвестират в създаването на образователни модули по устойчиво развитие. „Ще намерим, вдъхновим и развием младите хора, които ще работят за устойчивото развитие на България. Участниците в програмите ще бъдат избирани по най-строги критерии от авторитетно жури. Програмите ще бъдат разработени  с преподаватели и специалисти от Центъра за здраве и околна среда към Университета Харвард“, обясни д-р Милена Николова, преподавател по маркетинг и потребителски нагласи в Американския университет в България.

Омбудсманът на Република България Мая Манолова обяви, че в нейно лице верен партньор и подкрепа имат обществено-полезни инициативи като тази, насочена към сигурността на потребителите, за високи стандарти за контрол на качеството, за ясни правила и регулации, за чист и почтен бизнес. „Кодовата дума на този форум би могла да бъде „жажда“ – не само за чиста и достъпна вода, но и жажда за ред, жажда за закони, които да се спазват, жажда за социална справедливост и отговорност, жажда за почтеност, жажда за чисти и честни отношения – между нас като хора, в бизнеса и в обществено-политическия живот“,  подчерта г-жа Манолова.