fbpx Иновациите и лидерството са дългосрочната визия за успех | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Иновациите и лидерството са дългосрочната визия за успех

Иновациите и лидерството са ключът към дългосрочната визия за успешна България, стана ясно по време на първата Годишна среща с посланиците, организирана от Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ).
 
В дискусията с мото „България след 20 години” участие взеха Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и социалните политики, Божидар Лукарски, министър на икономиката, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания, и други нейни колеги, както и представители на бизнеса. Сред гостите на дискусията бяха топ дипломатите на 25 страни и висши мениджъри на 35 водещи компании.
 
„Частният сектор сам осъществи забележителна реформа – от бизнес, движен от спекулации с недвижими имоти, към икономика, ориентирана към производства за експорт, и демонстрира, че може да се развива и да дава добри резултати”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Като подчерта добрите макроикономически резултати на страната, той посочи, че се работи по мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса. Министърът на икономиката Божидар Лукарски акцентира върху политиките, стимулиращи изграждането на икономика, базирана на знанието, и създаване на продукти с висока добавена стойност. „Новата инициатива на БФБЛ е продиктувана от визията ни за България като модерна страна, която предоставя благоприятна среда за бизнеса, вдъхновяваща работа, и качество на живот.
 
Със събитието стартираме диалог между отговорните компании и посланиците на най-големите ни настоящи и потенциални икономически партньори и ресорните институции за стъпките, които ще осигурят просперитет за следващото поколение”, каза при откриването Ираван Хира, председател на БФБЛ.
 
Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и съпредседател на събитието, представи оптимистична визия за страната след 20 години, която включва устойчива икономика, иновации, развито земеделие, е-управление и силно гражданско общество. Зоя Паунова, заместник-председател на Форума, подчерта изключителното развитие в областта на напредък по отношение на информационните технологии.
 
Сред акцентите в дискусията бяха мерките за привличане на инвестиции, насърчаването на иновациите и лидерството, изграждането на реален образ на България в чужбина. Участниците от бизнеса споделиха успешни истории за добри практики в различни сектори – технологии, фармация, недвижими имоти и др.