fbpx Иновациите ще ускорят растежа на българското агропроизводство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Иновациите ще ускорят растежа на българското агропроизводство

Робот, който плеви земеделските култури, система за използването на окси-водороден газ с цел увеличаване на добивите в растениевъдството, софтуерни услуги, IoT решения за агробизнеса и иновативни храни бяха показани на Академия „Иновации в агробизнеса“, организирана от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който беше на събитието сподели че не само в България, а и в останалите страни от Европейския съюз (ЕС) се задълбочава проблемът с работната ръка и то не само за сезонни дейности.  „Имаме остра нужда от механизатори и високотехнологични специалисти, за да въвеждаме автоматизация и дигитализация на процесите. За да постигнем оптимизация, разчитаме на вас за решаването на този проблем“, обърна се той към представителите на стартъпите, които представиха свои високотехнологични разработки по време на академията.

„Вярвам, че ще успеете да стигнете далеч и очаквам възможно най-скоро да видя вашите продукти на българското поле, сред българските земеделци“, заяви заместник-министърът.