fbpx Иноватори прекроиха банковото пространство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Иноватори прекроиха банковото пространство

Дизайнери, банкери, предприемачи, програмисти, IT специалисти и маркетинг експерти развихриха въображението и креативните си умения през изминалия уикенд по време на Open Innovation Challenge. Събитието е първата по рода си отворена платформа за иновации и съвместни колаборации с външни участници, организирана от финансова институция у нас.

Двудневеният форум, организиран от Сосиете Женерал Експресбанк, събра вдъхновени иноватори от разнообразни сфери на икономика и неправителствения сектор, заедно със служители на банката, и ги предизвика да търсят нестандартни решения за бъдещето на банките и подобряване на клиентското изживяване. Eкипите бяха обучени да следват процес на дизайнерско мислене и създадоха прототип на идеите си. Участниците в предизвикателството – общо петнадесет работни групи от по петима участника, разполагаха с два дни, за да разработят идеите си свързани с бъдещето на финансовите услуги до ниво прототип под менторството на Винченцо ди Мария, опитен дизайнер и фасилитатор, известен с творческите и стратегически техники, които използва в работата си.

„Това, което ме привлече в инициативата е предизвикателството – да отвориш съзнанието си по метода Design Thinking и да отприщиш идеите си свободно, за да се роди концепция, която да промени и подобри средата, в които българите управляват своите лични финанси. Приятно изненадана съм, че дори индустрия, смятана като консервативна, се отваря към колаборации и съвместни усилия по такъв свеж начин“, сподели Благовеста Пугьова, председател на сдружение „Подарете книга“. Именно екипът, в който е тя, спечели първото място в надпреварата с

Идеята за платформата BankHub, която обединява всички сметки на потребителя от различни банкови институции, като същевремнно му дава достъп от всяко устройство и по всяко време спечели първото място.

Екипът, класирал се на второ място, спечели журито с идеята Swoosh - чат инструмент, който интегрира функциите на социална мрежа с тези на собствена услуга за мобилно банкиране на финансова институция, като по този начин пренесе банката навсякъде с потребителя. Чрез своето приложение, отборът апелира към младите хора и цели да ги ангажира към идеята за интелигентно, бързо и удобно управление на личните финанси.

Високото качество на представените идеи затрудни избора на журито и то реши да отличи два отбора на третата позиция. Предварително обявения награден фонд бе увеличан от 7 500 на 10 000 лв.