fbpx Intel и LG заедно разработват 5G базирана технология за телематика | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Intel и LG заедно разработват 5G базирана технология за телематика

Intel и LG заедно разработват 5G базирана технология за телематика

етикети

В рамките на тазгодишния конгрес за мобилни технологии Mobile World Congress в Барселона, Intel и LG Electronics (LG) обявиха, че ще си сътрудничат, за да разработят 5G базирана технология за телематика - следващото поколение безжична технология за автомобили. LG е първата компания, която доставя телематични продукти, които работят чрез LTE свързаност, вместо с по-старите 2G или 3G базирани мрежи.

5G телематиката пренася данни повече от 33 пъти по-бързо от 4G LTE, като латентността се очаква да спадне до около една десета от настоящите скорости. Актуализациите на софтуера могат да се извършват при висока скорост чрез OTA (Over The Air) мрежи, а тегленето на видео или друго мултимедийно съдържание чрез информационно-развлекателните системи на автомобила също е с по-бърза скорост.

Работеща въз основата на V2X (Vehicle to Everything) технология, драстично намалената латентност при 5G е възможна, дори когато автомобилите се движат с висока скорост. Комуникацията между автомобил и друг автомобил, автомобил и инфраструктурна единица и автомобил и пешеходец чрез 5G може да осигури по-безопасно шофиране и да помогне да се предотвратят злополуки.

Съчетавайки своите мощни технологии в областта на мобилните комуникации с мнението на експертите от отдела за автомобилни компоненти, LG прави сериозна заявка да затвърди лидерството си в телематичните технологии в автомобилната индустрия. LG е ексклузивен доставчик на автомобилна телематика за телематичната системата OneStart, което е и причината LG да е на първо място на пазара на такъв тип услуги с пазарен дял от 30,1% през 2013 г., 30,3% през 2014 г. и 29,9% през 2015 г., (според проучване на Strategy Analytics).