fbpx Интерес към имотни вложения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Интерес към имотни вложения

Интерес към имотни вложения

Жилищата на стойност над 100 000 евро отново привличат вниманието на купувачите в края на първото полугодие на 2014 г. През май и юни сделките за имоти над тази цена са представлявали над 15% от всички, докато в началото на годината са формирали дял от около 7-8%. Двойният скок на сделките на високи нива е отчетен в информацията на АДРЕС за първите 6 месеца от годината.

„Стабилизирането във високия сегмент се очерта като основна тенденция в последните месеци”, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Това означава, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна стъпка, особено предвид падащите лихви по депозитите”, казва Богданов.

Според АДРЕС се скъсява периодът на сключване на сделка – в последните месеци около 1/3 от покупките са реализирани в рамките на 30 дни. В началото на годината за такъв срок се сключваха под 20% от сделките. Същевременно расте броят на жилищата, закупени на цена, по-висока от първоначално оферираната. Повече от 10% от всички са покупките, реализирани с надценка.

Пазарът на имоти остава сред най-устойчивите икономически сектори заради сигурността, която предлага. Жилищата, закупени с цел инвестиция за периода януари-юни, са приблизително 12-13%. В същото време с 5% намалява броят на хората, които продават жилището си, за да погасят кредит – при 7% в началото на 2014 г. през юни едва 2% от продавачите се разделят с имота си, за да покрият задължения към банка. Расте и делът на хората, които продават жилището си, за да се преместят в друго.

Активизирането на сделките за по-скъпи имоти проличава и в растящия интерес към по-големи жилищни площи. Около 1/3 от продадените през периода апартаменти са тристайни, а през юни делът им скача до 40%. Сходни са и процентите при двустайните жилища, докато покупките на едностайни апартаменти представляват около 9.5% от всички.

Цените не променят съществено нивата си, като средната стойност в столицата е около 700 евро на кв.м. Варна, дори и след климатичните катаклизми продължава да е с активен пазар, особено в летните месеци. Цените в Морската столица също се задържат стабилни – около 670-690 евро на кв.м. Нивата в Бургас и Пловдив също остават между 490 и 550 евро.