fbpx Историята и мистерията на една папионка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Историята и мистерията на една папионка

Историята и мистерията на една папионка

етикети

Емблемата на Chevrolet във формата на папийонка добива международна известност след представянето й лично от съоснователя на фирмата Уилям C. Дюран през далечната 1913 г. По това време компанията Chevrolet е едва на две години, но вече твърдо е поела по пътя към обществото на най-големите автомобилни производители в световен мащаб. Представянето на ясна, отчетлива емблема на едва прохождащата на пазара марка предизвиква силно чувство за идентичност както в самата компания, така и при нейните клиенти. Чувство, което продължава да съществува и до днес.

Официалната версия за това как емблемата се е появила на бял свят е добре известна. В историята, потвърдена лично от самия Уилям Дюран, се казва, че вдъхновението за създаването на този знак е дошло вследствие на мотив, който Дюран вижда върху десена на тапетите в парижки хотел и решава, че от изображението би могло да излезе сполучлива автомобилна емблема.

В същото време съществуват и противоречащи на гореописаното разкази относно първата поява на емблемата и за да бъде интригата пълна, два от тях са дело на членове на семейство Дюран. През 1929 г. Марджъри - дъщерята на Уилям Дюран, публикува своята книга „My Father”. В нея тя разказва как той отвреме-навреме драскал по листа на масата в трапезарията, скицирайки различни автомобилни емблеми. 'Мисля, че беше в паузата между супата и пърженото пиле на една вечеря, когато той скицира изображението, което се използва като емблема на Chevrolet и до днес', споделя тя своята версия за раждането на папийонката.

Повече от половин столетие по-късно изниква и още един разказ по случая – този път отбелязан в брой на фирмения „Chevrolet Pro Management Magazine” от 1986 г. Там интервюираната 13 години по-рано Катрин - съпруга на Уилям, си спомня момент от ваканцията, която семейството прекарва в Хот Спрингс, щата Вирджиния през 1912 година. Докато чете вестник в хотелската стая, вниманието на Уилям е привлечено от някакво изображение, за което той казва - "Мисля, че това би било много добра емблема на Chevrolet". За съжаление, Катрин не уточнява какво е било изображението или как е било използвано.

Tова парченце ценна информация се оказва напълно достатъчна, за да вдъхнови Кен Кауфман – историк и редактор на „The Chevrolet Review”, да потърси евентуални доказателства за наличието на истина в нея. Резултатът от неговото изследване на фактите се оказва забележителен – в брой от 12 ноември 1911 г. на излизащия в щата Джорджия вестник „The Constitution”, Кауфман попада на реклама, публикувана от производителя на брикети „Southern Compressed Coal Company” за техния нов рафиниран горивен продукт с наименованието „Coalettes”. Логото на „Coalettes” се оказва напомнящо на папийонка изображение с наклонени странични линии – изключително близко по форма на емблемата, която скоро след това ще се превърне в символ на автомобилите на марката Chevrolet. Дали това не е същата – или подобна на нея реклама, която Уилям Дюран и неговата съпруга ще срещнат на страниците на вестника година по-късно в няколко щата по на север? Датата на публикацията във вестника е още един куриоз, добавящ масло в огъня, имайки предвид, че Chevrolet Motor Company е основана само девет дни по-рано.

В рамките на няколко години, папийонката започва да се утвърждава като категоричен символ на марката Chevrolet – до момента се счита, че първата употреба на фирмения знак за реклама на марката е в броя на вестник „Washington Post” от втори октомври 1913 година. „Търсете тази емблема”, гласи посланието над папийонката. И потребителите по целкия свят продължават да го следват и до днес.
Въпреки това вариациите по темата за произхода на легендарната емблема съвсем не свършват дотук. Друго обяснение за нейната форма изтъква приликата й със стилизирана версия на кръста от националния флаг на Швейцария – родната страна на основателя Луи Шевроле, роден на Коледа 1878 г. в семейство на френски родители в Ла Шо дьо Фондс, кантон Нюшател.

Но независимо от това каква е истината, златната папийонка на марката Chevrolet блести вече 100 успешни години.