fbpx Италия е сред десетте най-големи инвеститори в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Италия е сред десетте най-големи инвеститори в България

Италия е сред десетте най-големи инвеститори в България. Само през 2014 г. италианските инвестиции в България са в размер на 19 млн. евро, а за периода 1996–2014 г. те доближават 1.5. млрд. евро. Това е обявил президентът Росен Плевнелиев на среща в Рим с президента на Италия Серджо Матарела.

"С 30% е нараснала и двустранната ни търговия, като достига обем от 4.2 млрд. евро и по този показател Италия е вторият по големина търговски партньор на България в Европейския съюз след Германия", е посочил Плевнелиев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.
 
Той е поканил италианския си колега да посети България заедно с бизнес делегация. "От 10 години италиански държавен глава не е идвал в България. Енергетиката и енергийната свързаност и доставки са общ приоритет на двете страни. Подписването на инвестиционното решение за изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция, в което участва и италианска компания, е реална стъпка към диверсификация на енергийните доставки", е посочил Плевнелиев, който е на двудневно работно посещение в Рим.

По време на срещата той е поставил въпроса за предоставяне на подходяща сграда за българския културен център в Рим, който ще спомогне за засилването на културните връзки между двете държави.

Двамата президенти са обсъдили още бъдещото разширяване на Европейския съюз и отношенията със съседните на съюза страни. И двамата са на мнение, че трябва да се стигне до обща политика на ЕС за интеграция и репатриране на бежанците. "Единствено с общи усилия и обединени действия Европа може да се справи с това предизвикателство. Само заедно можем да изработим устойчиви решения в дългосрочен план", е подчертал българският президент.

Според италианския президент в ЕС трябва има много по-засилен обмен на информация, свързана с тероризма. Ако това е било факт, по думите му, е можело да се избегнат някои от терористичните атентати.

Според Серджо Матарела ЕС трябва да инвестира в засилването на контрола на външните си граници, а не отделните държави членки да затварят своите и да се компрометира Шенгенското пространство. Той е заявил твърдата подкрепа на страната си за членството на България в Шенген.